Gå direkt till innehåll

Ämnen: Natur-, miljövård

Nationella Biosfärkommittén på besök i Vombsjösänkan tillsammans med värdorganisationer och föredragshållare den 23 oktober 2020.

Vombsjösänkan blir kandidatur till biosfärområde

​Nationella Biosfärkommittén meddelade torsdagen den 5 november att man beviljar Sjöbo-, Eslöv- och Lunds kommuners ansökan om att få inleda en kandidatur till att bli ett Unesco biosfärområde.

Hålträdsklukrypare,  fotograf Andreas Malmqvist

Sällsynt spindeldjur återfunnet i Stadsparken

Det dröjde 20 år innan vi kunde bekräfta att hålträdsklokryparen, en avlägsen släkting till skorpionen, finns kvar i Stadsparken. Fyndet gjordes vid en insektsinventering hösten 2016 då ett exemplar hittades i en av parkens ihåliga tysklönnar.

Pressinbjudan: Invigning av Ekobas Trädet

Pressinbjudan: Invigning av Ekobas Trädet

Ekobas Trädet är en 8 meter hög träkonstruktion på St Hans backar som ger skolklasser och andra besökare en möjlighet att speja ut över området från ovan. Vid invigningen den 30 april kommer elever från Backa-och Lovisaskolan att måla väggarna med mossgraffitti.

EU-projektet HYBRID Parks samlas i Lund den 13-14 juni

EU-projektet HYBRID Parks samlas i Lund den 13-14 juni

Drygt 40 deltagare från de 16 partners i 10 länder som deltar i det europeisla Interreg IV C projektet "Hybrid Parks" samlas i Lund den 13-14 juni för en workshop om sociala aspekter kopplat till parker.

Pressinbjudan: Experter berömmer våtmarksprojekt

Slutpresentation av Kävlingeåprojektet: De våtmarker som anlagts inom projektet minskar kvävetransporten till havet med 108 ton per år – ett kostnadseffektivt sätt att minska övergödningen. Projektet har utvärderats av extern expertis och fått med beröm godkänt! Tid & Plats: Onsdag 22 sept, kl 9.00-9.45, Byggmästargatan 4, Lund, 4:e vån.

Inbjudan: invigning av våtmarksprojekt vid Vombs ängar resp. Övedskloster

Inbjudan: invigning av våtmarksprojekt vid Vombs ängar resp. Övedskloster

Kävlingeåprojektet, ett miljösamarbete mellan nio kommuner, satsar på anläggning och restaurering av våtmarker i syfte att rena vattnet, gynna den biologiska mångfalden och förbättra möjligheterna till rekreation i avrinningsområdet. Den 3 juni invigs två av Kävlingeåprojektets största anläggningar: Vombs ängar och Ekebäck/Övedskloster.

Inbjudan: invigning av efterlängtat gångstråk vid Höje å

Lunds, Lomma och Staffanstorps kommuner satsar stort på att göra området kring Höje å mer attraktivt och tillgängligt för de boende, inte minst i det tätortsnära området nära Klostergården. Det nya "Flackarpsstråket" invigs torsdagen den 20 maj kl 13.00.

Lunds kommun presenterar förslag till utvecklingsplan för Lunds stadspark

Ulf Nordfjell, en av våra mest ansedda landskapsarkitekter, har av Lunds kommun fått i uppdrag att ta fram en utvecklingsplan för stadens hundraårsjubilerande Stadspark. Den 4 november presenterar Ulf Nordfjell själv sitt förslag för Lunds politiker och vid en presskonferens.

Ulf Nordfjell förnyar Lunds Stadspark

Ulf Nordfjell, landskapsarkitekten som utnämnts till världens skickligaste trädgårdsdesigner, har fått uppdraget att förnya Stadsparken, Lundabornas mest älskade park, inför hundraårsjubiléet 2011. Ulf Nordfjells utvecklingsplan för Lunds Stadspark presenteras för tekniska nämnden den 4 november . Samma dag klockan 12.00 hålls en presskonferens på Högevallsbadet/Idrottshallens konferensrum.

Plantering av donerade parkträd och klimatträd

Plantering av donerade parkträd och klimatträd

Under 2009 har invånare, företag och organisationer i Lund haft möjligheten att donera träd som som ska göra staden grönare. Intresset har varit stort och nu är det dags för plantering under högtidliga former: - Lördagen den 24 oktober planteras parkträd - Lördagen den 31 oktober planteras klimatträd

Vattnet släpps på i Klingavälsån

Vattnet släpps på i Klingavälsån

Fredag den 18 september kl 10.30 öppnas Klingavälsåns nya åfåra. När vattnet släpps på skapas förutsättningar för en rikare biologisk mångfald kring Kävlingeån. Den nya slingrande åfåran kommer dessutom att bidra till bättre naturlig rening av vattnet.