Pressmeddelande -
Sällsynt spindeldjur återfunnet i Stadsparken
Den lilla hålträdsklokryparen är anledningen till att Lunds Stadspark utsetts som ett Natura 2000-område. Det rödlistade spindeldjuret är bara några millimeter långt och efter det senaste fyndet den 11 juni 1996 då fyra exemplar hittades liftande på en blomfluga har det länge varit osäkert om arten överhuvudtaget finns kvar i parken, fram tills nu.
Det dröjde 20 år innan vi kunde bekräfta att hålträdsklokryparen, en avlägsen släkting till skorpionen, finns kvar i Stadsparken. Fyndet gjordes vid en insektsinventering hösten 2016 då ett exemplar hittades i en av parkens ihåliga tysklönnar.
Lundabor kanske inte tänker på att parken de leker, springer eller picknickar i också är bostad för flera arter som är viktiga för den biologiska mångfalden. Här finns till exempel även 8 arter av fladdermöss. Både fladdermöss och hålträdsklokrypare tycker om ihåliga gamla träd där det finns trämjöl från insektsgnag, rester från fågelbon mm. Detta material kallas mulm och utnyttjas av en lång rad organismer, bland annat av skalbaggar, tvåvingar och spindeldjur.
Varför var det så viktigt att hitta hålträdsklokryparen? Cecilia Backe, kommunekolog:
- Hålträdsklokryparen har höga krav på sin livsmiljö och där den finns kan vi också räkna med att det finns många andra arter. Hålsträdsklokryparen är fridlyst och har ett starkt internationellt skydd, och det är därför extra viktigt att vara rädd om alla gamla träd i stadsparken.
Mer information
Cecilia Backe, kommunekolog, tekniska förvaltningen tfn 046 – 359 58 90
Ämnen
Regioner
I mötet mellan idéer och handlingskraft skapas framtidens Lund. Här kan du vara dig själv och utvecklas tillsammans med andra.
Lund – idéernas stad är med 119 000 invånare Sveriges tolfte största stad.
Som arbetsgivare har Lunds kommun cirka 9 500 medarbetare.