Gå direkt till innehåll

Ämnen: Miljö, energi

Foto: Kennet Ruona

48 städer deltar på klimatkonferens i Lund

I morgon tisdag inleds en tredagars klimatkonferens på platser runt om i Lund och i Stadshallen. Arrangörer är Lunds kommun och Lomma kommun tillsammans med Viable Cities – klimatsamarbetet där städer inspirerar varandra för att bli klimatneutrala till 2030.

Lundaborna kan bättre

Lundaborna kan bättre

De totala avfallsmängderna går åt rätt håll. Under 2024 minskade avfallet från 422 kilo per person till 414 kilo, alltså med nästan 8 kilo per person. Restavfallet sjönk med 5 kilo till 151 kilo per person, dock var målet 145 kilo per person.

Visionsbild på Lund Najaden 1 och intilliggande gångstråk. Illustration: Riksbyggen

Lund fortsätter att växa i Södra Råbylund

Lund är en av Sveriges mest expansiva och attraktiva kommuner som nu fortsätter att växa. I utbyggnadsområdet Råbylund tas ytterligare steg för att möta efterfrågan på både bostäder och hållbara boendemiljöer. Kommunstyrelsen har i dag beslutat att inleda nya markanvisningar. De ska resultera i fler bostadsrätter, fler hyresrätter och dessutom ett hållbart boende för äldre.

Saluhallen i centrala Lund ägs i dag av Lunds kommun.

Ett steg närmare ägarbyte för Saluhallen

Lunds saluhall kan få en ny ägare. För att säkra hallens framtid som en hållbar och attraktiv handelsplats, föreslår kommunstyrelsen att Saluhallen, som i dag ägs av kommunen, överlåts till Lunds kommuns fastighets AB, LKF.

Öresundsvägen har gjorts om till stadsgata kantad med gång- och cykelvägar, ny belysning och ett 70-tal träd.

Västerbros nya stadsgata klar att öppnas

På måndag den 23 december klockan 12 öppnar hela Öresundsvägen igen. Den större delen av huvudgatan genom Öresundsvägens industriområde har byggts om till en stadsgata som ska fylla Västerbro med liv.

Att cykla till jobbet i Lund är bra för klimatet.

Sex av tio reser miljövänligt till jobbet i Lund

Under hösten har 21 arbetsgivare i Lund undersökt hur medarbetarna reser till och från jobbet och i tjänsten. Resultatet visar att över 60 procent går, cyklar eller åker kollektivtrafik till jobbet. För att nå kommunens klimatmål behöver den andelen öka och undersökningen visar att det finns både intresse för och potential till ett mer hållbart resande.

De vinnande bidragen från Kudu och Fojab (uppe till vänster) Belleville (uppe till höger), Sundprojekt och Liljewall (nere till vänster) och NRE Sweden AB i samarbete med Fritzell & Pantzar Arkitektur AB (nere till höger).

Fyra vinnare ska bygga Stångbys nya trädgårdsstad

Bostäder i varierande former som knyter an till Stångbys tradition. Så lät det när ytterligare en markanvisning för västra Stångby öppnade under våren 2024. Flera aktörer visade intresse för att vara med och utveckla Stångbys nya trädgårdsstad. Nu har fyra vinnare för de fyra olika kvarteren utsetts av kommunstyrelsen.

De ska bygga Lunds nya ridanläggning

De ska bygga Lunds nya ridanläggning

Det blir NOVAB, som vinner uppdraget från Lunds kommun att förverkliga Lunds nya ridanläggning med planerad inflyttning hösten 2027. Anläggningen kommer att byggas på Ladugårdsmarken i norra delen av Lund och rymma 50 hästar, ridhus, ridbana med ridväg och hagar.

Kunskapsparkens nya växthus är redo för odlare och nyfikna

Kunskapsparkens nya växthus är redo för odlare och nyfikna

Nu är Kunskapsparkens växthus färdigbyggda. Det ena är ett kallväxthus som är avsett för odling. Nu väntar huset på odlare och växter. Det andra är ett varmväxthus där det kan bli möten och workshops året runt.

EU-dagarna i Lund

EU-valet, klimat och säkerhet i fokus under EU-dagarna i Lund

Den 16-17 september går EU-dagarna av stapeln i Lund för fjärde året i rad. EU-dagarna är en etablerad mötesplats som varje år samlar cirka 500 svenska och internationella högnivåtalare och deltagare för att utbyta idéer i olika nyckelfrågor.

Gösse kulle med dagvattendamm, Kunskapsparken

Lund får pris för parker i Brunnshög

Föreningen Svenska Stadsträdgårdsmästare (FSS) tilldelar Lunds kommun kommunpriset 2024 för förmågan att söka nya lösningar, samarbete och en föredömlig stadsbyggnadsprocess som resulterat i vackra innehållsrika parker tidigt i exploateringen av Brunnshög.

Rasmus Törnblom (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, tar emot klimatpolitiska rådets rapport av rådets ordförande John Hultén och ledamot Harald Klein.

Lund uppmanas att vässa klimatarbetet ytterligare

Våga vara experimentell, gränsöverskridande och utmanande i klimatarbetet! Den uppmaningen kommer från Lunds klimatpolitiska råd, som i dag överlämnade sin årliga rapport till kommunstyrelsen. Årets granskning fokuserar på markanvändning och klimatpåverkan med utgångspunkt i förslaget till ny översiktsplan.

Hållbart resande när det gäller bland annat arbetspendling är ett fokusområde för CoAction Lund.

25 Lundaorganisationer gör gröna resplaner för att nå klimatmålen

I Lund står bilresor för hälften av utsläppen. För att nå uppsatta klimatmål krävs att fler väljer att pendla mer hållbart, både bland företag och kommunen. Nu åtar sig samtliga medlemmar i CoAction Lund att gemensamt främja hållbart resande när det kommer till arbetspendling, tjänsteresor och godstransporter.

Nu är UNESCO-ansökan signerad av kommunerna Lund, Eslöv och Sjöbo.

Historisk milstolpe i bildandet av Storkriket

Hösten 2020 utsåg den nationella programkommittén för biosfärområden Vombsjösänkan (numera Storkriket) till ett kandidatområde för att bli utnämnt till Sveriges åttonde biosfärområde. Kandidaturarbetet, samordnat av Lund, Sjöbo och Eslövs kommuner – har nu resulterat i en formell slutansökan till Unesco.

Pressinbjudan: Så ska sopberget från siste april sorteras rätt från början

Pressinbjudan: Så ska sopberget från siste april sorteras rätt från början

Förra året genererade siste april-firandet i Stadsparken 7 500 kg sopor. Nu presenterar vi en lösning som ska få fler besökare under siste april och andra event att göra rätt i sopsorteringen. Vi hälsar media välkomna till en pressträff där vi presenterar hur det här ska gå till.

Farligt avfall-bilen rullar i Lunds kommun igen.

Farligt avfall-bilen kommer tillbaka till Lund

Efter några års uppehåll stannar farligt avfall-bilen återigen i Lund. Det blir fyra stopp under våren och lika många under hösten. Kom med dina gamla batterier, mobiler, lampor, lysrör, leksaker, nagellack och färg. Allt detta och mer kan du lämna helt gratis till farligt avfall-bilen.

Hållbarhetsveckan bjuder bland annat på ett besök i Höjeådalens naturreservat, där kommunens ekolog och skyfallsstrateg berättar om områdets flora, fauna och funktion vid skyfall.

70 evenemang för en hållbar framtid

Den 8-13 april arrangerar Lunds universitet och Lunds kommun för åttonde året i rad Hållbarhetsveckan. Veckan är en chans att ta del av senaste forskningen, få en inblick i aktuella händelser i Lund, prova på nya saker och uppleva kultur.

Rekordminskning av biltrafiken i Lund – men cyklandet ökar

Rekordminskning av biltrafiken i Lund – men cyklandet ökar

Fler väljer cykel och biltrafiken fortsätter att minska enligt de senaste mätningarna på kommunala gator och cykelvägar i Lund. Motorfordonstrafiken har minskat med 10 procent sedan 2022, den största årliga minskningen någonsin.

Visualisering av Riksbyggens vinnande förslag för byggrätten Najaden. Illustration: Jaenecke Arkitekter AB

Boende för äldre intill Råbysjön blev vinnande tävlingsbidrag

Ett boende för äldre i form av fem huskroppar med inslag av gröna torgytor och innergårdar samt med naturlig koppling till den nya Kajpromenaden längs Råbysjön. Det ska Riksbyggen skapa på fastigheten Najaden. I dag utsågs företaget till vinnare av markanvisningstävlingen för området.

Forum Jämställdhet 2025 arrangeras i Lund

Forum Jämställdhet 2025 arrangeras i Lund

Sveriges största jämställdhetskonferens, Forum Jämställdhet, kommer att hållas i Lund år 2025. Konferensen samlar över 1 000 deltagare och kommer att äga rum i Science Village Hall den 5-6 februari. Lunds kommun, tillsammans med Lunds universitet, Region Skåne och Länsstyrelsen Skåne, är värd för evenemanget.

Visa mer