Pressmeddelande -
Sex av tio reser miljövänligt till jobbet i Lund
Under hösten har 21 arbetsgivare i Lund undersökt hur medarbetarna reser till och från jobbet och i tjänsten. Resultatet visar att över 60 procent går, cyklar eller åker kollektivtrafik till jobbet. För att nå kommunens klimatmål behöver den andelen öka och undersökningen visar att det finns både intresse för och potential till ett mer hållbart resande.
De undersökta verksamheterna har totalt närmare 30 000 medarbetare. Med en svarsfrekvens på 31 procent ger undersökningen en bra bild av pendlingssituationen i Lund. Totalt sett står bilresorna för 37 procent av alla pendlingsresor. Men resultatet varierar stort mellan olika verksamheter. Flera företag har över 60 procent bilpendling.
Undersökningen görs inom ramarna för klimatsamarbetet CoAction Lund.
– För att Lund ska fortsätta vara en attraktiv plats för invånare och företag behövs mindre utsläpp från transporter och fler hållbara transportsätt. För att lyckas behöver vi samarbeta och hitta lösningar tillsammans inom exempelvis cykel, parkering, delad mobilitet och godstransporter, säger Per Eneroth, ansvarig för mobilitetsarbetet inom CoAction Lund.
En av fem kör till universitetet
Lunds universitet är en av de stora arbetsgivarna med över 8 000 medarbetare i kommunen. Runt 22 procent har svarat att de tar bilen till arbetet på universitetet, vilket är betydligt lägre än snittet i Lund.
– Vi ser ett stort engagemang från våra medarbetare i de här frågorna och resvaneundersökningen är ett viktigt underlag i vårt fortsatta hållbarhetsarbete. Vi tror att det finns möjlighet att bli ännu bättre och vi arbetar med en handlingsplan för hållbar mobilitet som ska beslutas om i vår. För att nå ett klimatneutralt Lund 2030 behövs samarbete och goda initiativ, säger Per Mickwitz, vice rektor på Lunds universitet med ansvar för hållbarhet.
De medarbetare som bor i Lund cyklar i första hand, de som bor i Malmö reser främst kollektivt. När det gäller boende i andra orter fördelar sig resandet jämnare mellan de olika färdmedlen. Det är inte bara de som har lång resväg till arbetet som främst tar bilen, utan även bland dem som har 5-15 kilometer till jobbet finns en stor andel bilpendlare. Många bor i kringliggande orter som Staffanstorp, Lomma, Dalby och Eslöv. Från de orterna görs bedömningen att det går att öka andelen som cyklar eller reser kollektivt.
Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande, tycker att undersökningen visar tydligt att det finns stor utvecklingspotential när det gäller att utöka andelen miljövänliga jobbresor.
– Nyckeln till detta är fördjupat samarbete så att vi sänker trösklarna ytterligare och möjliggör för fler att resa hållbart till och från arbetet. Det är en viktig del för att vi ska kunna nå våra högt uppsatta klimatmål, säger han.
Pendlare önskar bättre utbud
Det medarbetarna främst lyfter fram för att underlätta pendling med kollektivtrafik i stället för bil är framför allt ett bättre utbud av kollektivtrafik, möjlighet till rabatterad kollektivtrafik som löneförmån och möjlighet att räkna pendlingstid som arbetstid. För att underlätta cykelpendling är det friskvårdstimme där cykling till arbetet får tillgodoräknas, säkrare cykelväg till arbetet, förmånscykel via arbetsgivaren och stöldsäker cykelparkering som framhölls allra mest av bilpendlarna.
I nästa fas ska alla organisationer som ingår i CoAction välja ut minst fem insatser som ska underlätta och uppmuntra medarbetare till ett mer hållbart resande, utifrån resultatet i resvaneundersökningen.