Pressmeddelande -
Alla lundabarn ska klara skolgången
Barn- och skolnämnden har nu tagit beslut om verksamhetsplan för 2023. En av de viktigaste prioriteringarna för 2023 är att fortsätta arbeta med insatser för att motverka eventuella konsekvenser av migration eller begränsad utbildningsnivå hos föräldrarna.
Barn- och skolnämndens budgetram har för 2023 fastställts till 2 882 miljoner kronor. Budgetförändringen jämfört den verksamhetsplan med internbudget som barn- och skolnämnden beslutade om för 2022 motsvarar en ökning med 161,4 miljoner kronor (5,9 procent). Den ekonomiskt största satsningen 2023 är 25 miljoner kronor till ökad lärartäthet med syfte att säkra kvaliteteten och arbetsmiljön i grundskolan. Det görs också en satsning med 7 miljoner kronor på det så kallade förskolelyftet.
– Ökad lärartäthet och en riktad satsning på förskolan är två nycklar för att se till att bibehålla och utveckla kvalitén för Lunds förskolor och skolor. En annan viktig satsning är att säkerställa att alla personal i förskolan har tillgång till relevanta arbetskläder, säger Mattias Olsson (S) ordförande i barn- och skolnämnden och fortsätter:
– Målet är att alla elever ska stå väl rustade inför framtiden!
Det är en avgörande betydelse om barnet eller eleven klarar kunskapskraven i alla ämnen och blir behöriga till gymnasiet. Cirka 80 procent av eleverna i Lund har föräldrar med eftergymnasial utbildning: Forskning visar att detta är en av de viktigaste faktorerna för hur väl det kommer att gå i skolan för ett barn sett till kunskapsresultat.
– Varje barn som inte klarar skolan är ett misslyckande så därför är en av våra främsta prioriteringar detta år att säkerställa och fortsätta arbetet med det kompensatoriska uppdraget. Detta så att alla Lundabarn klarar skolgången och blir behöriga till gymnasiet, säger Jytte Lindborg skoldirektör.
Skolresultaten i Lund är och har varit höga i jämförelse med rikssnittet både avseende genomsnittligt meritvärde och andel elever som blivit behöriga till gymnasieskolans nationella program. När det gäller skillnaden i kunskapsresultat mellan de elever som har gynnsamma förutsättningar och de elever som har sämre förutsättningar så ligger Lund under genomsnittet i landet. Utbildningsnivå samt utländsk bakgrund hos föräldrar är viktiga faktorer för om eleven har gynnsamma eller ogynnsamma förutsättningar.
Befolkningsprognoser, som gjorts tidigare, har antytt att antalet barn och elever i Lund kommer att öka under de närmast gångna samt kommande åren (särskilt vad gäller barn i förskoleålder). Utfallet, hitintills, har dock blivit det motsatta.
Fakta:
Barn- och skolnämndens verksamhet är till för barn och elever i Lunds kommun. Med cirka 65 kommunala förskolor och 39 kommunala grundskolor, åtta grundsärskolor och en sjukhusskola så har barn- och skolnämnden verksamhet för cirka 4 400 förskolebarn och 13 000 elever.
För mer information, vänligen kontakta:
Mattias Olsson ordförande barn- och skolnämnden mattias.olsson@lund.se070 626 33 98
Jytte Lindborg skoldirektör barn- och skolförvaltningen jytte.lindborg@lund.se046 359 60 78