Gå direkt till innehåll

Ämnen: Vetenskap, teknik

Medverkande på bilden är William Hallin, arbetschef på MVB Syd, Emelie Strand, rektor på Vikingaskolan och Fredrik Ljunghill (M), ordförande i servicenämnden.

Arbetet med att bygga nya Vikingaskolan är igång

I förmiddags togs ett symboliskt första spadtag för projektet att lyfta Vikingaskolan. Den befintliga enplansbyggnaden har rivits och ska lämna plats för en ny skolbyggnad och en ny fin skolgård. Tvåplansbyggnaden, som ligger utmed parken, kommer att finnas kvar men renoveras. Skolan får dessutom ett större och bättre tillagningskök.

35,5 miljoner kronor ska stärka kompetensförsörjningen i Öresundsregionen

35,5 miljoner kronor ska stärka kompetensförsörjningen i Öresundsregionen

I dag beviljas ett stöd på 35,5 miljoner kronor till ett samarbetsprojekt som ska stärka kompetensförsörjningen inom branscherna deep tech och life science i Öresundsregionen. Samarbetet möjliggörs genom EU-programmet Interreg Öresund Kattegatt Skagerrak som har beslutat att medfinansiera Cross-border Talent Bridge.

Hållbart resande när det gäller bland annat arbetspendling är ett fokusområde för CoAction Lund.

25 Lundaorganisationer gör gröna resplaner för att nå klimatmålen

I Lund står bilresor för hälften av utsläppen. För att nå uppsatta klimatmål krävs att fler väljer att pendla mer hållbart, både bland företag och kommunen. Nu åtar sig samtliga medlemmar i CoAction Lund att gemensamt främja hållbart resande när det kommer till arbetspendling, tjänsteresor och godstransporter.

Här är vinnarna av Lunds miljöpris och miljöbragd 2024

Här är vinnarna av Lunds miljöpris och miljöbragd 2024

Klädkammaren som drivs av Akademiska föreningen belönas med Lunds kommuns miljöpris 2024. Kommunens interna miljöbragd går till gröna rådet och teamet på Byskolan i Södra Sandby.
Kommunstyrelsens miljö- och hälsoutskott har beslutat att belöna Klädkammaren med Lunds miljöpris och Byskolans gröna råd och team med kommunens miljöbragd.
Årets miljöpris
- Studentrörelsen i Lund är progressiv

Nu är UNESCO-ansökan signerad av kommunerna Lund, Eslöv och Sjöbo.

Historisk milstolpe i bildandet av Storkriket

Hösten 2020 utsåg den nationella programkommittén för biosfärområden Vombsjösänkan (numera Storkriket) till ett kandidatområde för att bli utnämnt till Sveriges åttonde biosfärområde. Kandidaturarbetet, samordnat av Lund, Sjöbo och Eslövs kommuner – har nu resulterat i en formell slutansökan till Unesco.

Pressinbjudan: Signering av Unesco-ansökan om att bilda biosfärområdet Storkriket

Pressinbjudan: Signering av Unesco-ansökan om att bilda biosfärområdet Storkriket

Storkriket kan bli landets åttonde biosfärsområde. I slutet av april skickar kommunerna i Lund, Sjöbo och Eslöv in sin gemensamma Uneso-ansökan om att bilda biosfärsområdet. Vid en pressträff den 29 april hälsas media välkomna att besöka området, delta vid signeringen av Unesco-ansökan och ställa frågor om processen.

Farligt avfall-bilen rullar i Lunds kommun igen.

Farligt avfall-bilen kommer tillbaka till Lund

Efter några års uppehåll stannar farligt avfall-bilen återigen i Lund. Det blir fyra stopp under våren och lika många under hösten. Kom med dina gamla batterier, mobiler, lampor, lysrör, leksaker, nagellack och färg. Allt detta och mer kan du lämna helt gratis till farligt avfall-bilen.

Hållbarhetsveckan bjuder bland annat på ett besök i Höjeådalens naturreservat, där kommunens ekolog och skyfallsstrateg berättar om områdets flora, fauna och funktion vid skyfall.

70 evenemang för en hållbar framtid

Den 8-13 april arrangerar Lunds universitet och Lunds kommun för åttonde året i rad Hållbarhetsveckan. Veckan är en chans att ta del av senaste forskningen, få en inblick i aktuella händelser i Lund, prova på nya saker och uppleva kultur.

Rekordminskning av biltrafiken i Lund – men cyklandet ökar

Rekordminskning av biltrafiken i Lund – men cyklandet ökar

Fler väljer cykel och biltrafiken fortsätter att minska enligt de senaste mätningarna på kommunala gator och cykelvägar i Lund. Motorfordonstrafiken har minskat med 10 procent sedan 2022, den största årliga minskningen någonsin.

Lund fortsätter att vässa klimatarbetet

Lund fortsätter att vässa klimatarbetet

Lunds kommun har signerat sitt fjärde klimatkontrakt för att bli klimatneutralt år 2030. Utsläppen har minskat med 40 procent sedan 2010, men ökade åtgärder krävs för att nå målet. Kontraktet innefattar samarbete med andra organisationer i Lund, fokus på delningsekonomi och klimatsmarta alternativ, samt satsningar på klimatsmart byggande och anläggning.

Alla lundabarn ska klara skolgången

Alla lundabarn ska klara skolgången

– Ökad lärartäthet och en riktad satsning på förskolan är två nycklar för att se till att bibehålla och utveckla kvalitén för Lunds förskolor och skolor. En annan viktig satsning är att säkerställa att alla personal i förskolan har tillgång till relevanta arbetskläder, säger Mattias Olsson (S) ordförande i barn- och skolnämnden.

Resan till Melonia, Teater Sagohuset 2022. Foto: Ilkka Häikiö

Fri teaterentré för Lunds barn och unga

Lunds kommun har nu beslutat att permanenta den tillfälliga satsningen Upplev scenkonst för barn och unga. Det innebär att Lunds två professionella teatergrupper Månteatern och Teater Sagohuset erbjuder gratis biljetter till alla barn och elever i Lunds kommuns för- och grundskolor.

Jonas Bredford tilldelas priset Årets frivilliga samhällsarbetare 2022 för hans stora ideella engagemang för sina medmänniskor.

Jonas Bredford är Årets frivilliga samhällsarbetare 2022

Den 8 december firades Frivilligdagen genom att uppmärksamma alla de fantastiska frivilliginsatser som görs i Lunds kommun! Under kvällen utsågs Jonas Bredford till Årets frivilliga samhällsarbetare 2022 för hans stora ideella engagemang för sina medmänniskor.
Lunds kommun har en mängd frivilliga samhällsarbetare som engagerar sig i olika frivilliguppdrag för att hjälpa barn, unga, äldre och an

Under onsdagen den 9 november 2022 ställde kommunstyrelsen sig bakom remissvaret till Region Skåne om utvecklingen av det nya sjukhuset.

Lunds kommun välkomnar utvecklingen av ett nytt universitetssjukhus i Lund

Skånes universitetssjukhus är en viktig del i Lunds identitet och placeringen av det nya sjukhuset påverkar många fler än de som besöker det eller arbetar där. I Lunds kommuns svar på Region Skånes placeringsutredning understryks vikten av att sjukhusinvesteringen i sin helhet genomförs i Lund. Kommunen föreslår att regionen fördjupar planeringen med utgångspunkt i Smörlyckanalternativet.

Ny app och digital fallprevention ska få lundaborna i bättre balans

Ny app och digital fallprevention ska få lundaborna i bättre balans

Vi är många som just nu behöver hålla oss hemma, vilket gör det viktigare än någonsin att digitala lösningar blir lättillgängliga för fler. Lunds kommun tar digitala krafttag för att minska fallolyckorna bland Lunds äldre. Vecka 45 bjuds seniorer, och andra intresserade, på digitala föreläsningar och träningstips för att förebygga fallolyckor. Samtidigt lanserar Lunds kommun en app med gratis och

Bilden visar läggning av den fallvänliga asfalten i testmiljö. Foto: Carl Zide

Världspremiär för fallvänlig asfalt på cykelväg i Lund

Den 13 juli läggs en ny sorts fallvänlig asfalt i Lund. Asfalten är fem gånger mjukare än vanlig asfalt och nu ska Lunds kommun i ett forskningsprojekt tillsammans med RISE, Peab Asfalt och återvinningsföretaget Massbalans, testa den på en 300 meter lång sträcka på gång- och cykelvägen längs Dalbyvägen. Lund är först i världen med att testa asfalten på en trafikerad cykelväg.

I julkalendern med sensorer medverkar bland andra Kraftringen, Future by Lund, Lunds Kommun, Sensative och Mobile Heights.

Julkalender visar nytta med sensorer

Undrar du över vad vi kan ha för nytta av sensorer och IoT? Från den 1 december och varje dag fram till julafton kommer Future by Lund och Lunds kommun att öppna en ”lucka” med ett nytt exempel på sensorer som gör nytta i Lund med omnejd. Följ med på resan som ger kunskap hur sensorer kan förändra vår vardag!

Visa mer