Gå direkt till innehåll
Stadens ljud blir orkesterverk

Pressmeddelande -

Stadens ljud blir orkesterverk

Att lyssna till staden

Med projektet Att lyssna till staden - som är en experimentell konsert med olika ljud som plockats upp från Klostergården - blir stadens ljud till ett orkesterverk. Bakom verket står konstnären Maj Hasager och kompositören Ask Kæreby, i samarbete med Kammarorkestern, Kulturskolan i Lund.

Tid: den 3 juni 17.00

Plats: Plaskdammen vid Fontänvägen, Klostergården 

(nära Klostergårdens bibliotek, Nordanväg 11b, 222 28 Lund. Vid regn framförs konserten i Helgeandskyrkan).

Som del av det offentliga konstverket Att lyssna till staden uppförs den 3 juni en konsert på Klostergården med ungdomsorkestern Kammarorkestern från Kulturskolan i Lund. Genom en serie workshops med konstnären Maj Hasager och kompositören Ask Kæreby har en grupp musikelever vid Kulturskolan utvecklat och finslipat sina förmågor att lyssna, fånga upp och återskapa stadens ljud. Processen bygger på inkludering och att lära och skapa både i grupp och individuellt. Detta har resulterat i en gemensam komposition, där man undersöker och tolkar områdets ljud i ett samspel med orkesterns akustiska instrument. Detta musikaliska verk sammanväver på ett organiskt och modernt sätt fragmenten av ljud från Klostergården med områdets nuvarande ljud, alltså ett uttryck långt från traditionell orkestermusik. Efter föreställningen bjuds publiken in till att utforska Klostergården genom en tillfällig ljudvandring, där man använder sin mobiltelefon till att lyssna på staden.

17.00 Välkomsthälsning, introduktion till det större projektet

17.10 Presentation av orkester

17.15 Framförande

17.25 Annonsering av tillfällig ljudvandring 

17.30 Ljudvandring på Klostergården

Praktiskt information: Ljudvandringen sker genom att besökare skannar en QR-kod med telefonen. Tack för att ni testar om er mobiltelefon kan läsa QR-koder, eller för att ni installerar en gratis QR-kod app. Ta med egna hörlurar för bästa upplevelse. Två värdar kommer att vara på plats och kunna hjälpa de som behöver teknisk assistans.

Att lyssna till staden är ett samarbete mellan Kulturskolan i Lund och Lunds konsthall för att engagera stadens ungdomar ­– men också dess seniorer – i en kulturell upplevelse, genom musik och konst, hämtad från Klostergården, ett mäktigt område med en mäktig historia. Vi tackar musiklärarna Anna Svensson och Ako Aref för deras engagemang, och Klostergårdens bibliotek, Mötesplats Klostergården, Gunnar Stensson och Helgeandskyrkan för samarbete. Ett särskilt tack till alla fantastiska ungdomar i Kammarorkestern!

Maj Hasager är en dansk konstnär baserad i Köpenhamn, Danmark, som studerat fotografi och konst i Danmark, Sverige och Storbritannien. Hasager har en konstnärlig och dialogbaserad utgångspunkt i sitt konstnärskap, där hon främst arbetar med text, ljud, video och foto. Förutom ett flertal internationella residens och stipendier, har hon också ställt ut internationellt ex. på Lunds konsthall; Fondazione Pastificio Cerere, Rome; Critical Distance, Toronto; GL STRAND, Copenhagen; Galleri Image, Aarhus; Nikolaj Kunsthal, Copenhagen; Moderna Museet, Malmö; Hasager är rektor för Konsthögskolan i Malmö.

Ask Kæreby är en dansk tonsättare baserad i Köpenhamn, Danmark. Hans konstnärliga praktik är tvärvetenskaplig och forskningsbaserad, med experimentell komposition, soundscape och elektroakustisk musik. Han är intresserad av berättelser med hjälp av ljud – inte genom traditionella musikaliska gester, utan genom att använda olika tillvägagångssätt som musique concrète eller futuristernas brutism. Genom att placera sig i en skärningspunkt mellan kända format vill Kæreby utmana våra sätt att lyssna till musik, till vår omgivning och till (ljud)konst.

För mer information om projektet, vänligen kontakta:

Simona Dumitriu
Projektledare offentlig konst, Lunds konsthall
Tel: 046-359 3435
E-post: simona.dumitriu@lund.se



Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Annika Henning

Annika Henning

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00
Kalle Jönsson

Kalle Jönsson

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00