Gå direkt till innehåll
Så trygga känner sig kommuninvånarna i Lund

Pressmeddelande -

Så trygga känner sig kommuninvånarna i Lund

Årets trygghetsundersökning visar att Lundaborna upplever en stor trygghet i kommunen. Jämfört med förra årets resultat skiljer sig det samlade indexet marginellt. I år ligger det på 1,49 på en sjugradig skala mot förra årets 1,43.

Varje år genomför polisen i samarbete med kommunerna över hela landet en trygghetsundersökning. Resultatet från årets undersökning i Lunds kommun visar att trygghetsfrågorna fortsatt är i fokus och att svarsfrekvensen är hög. I år är det också fler som svarar att de känner sig trygga ute under sena kvällar.

– Vi ser att de positiva trygghetsvärdena från förra året håller i sig och att polisens engagemang i den lokala problembilden uppskattas av Lundaborna. Resultatet visar också att det ännu finns vissa utmaningar som vi målinriktat kommer arbeta vidare med tillsammans med kommun och samverkansparter, säger lokalpolisområdeschef Anna-Karin Boije.

Områden som centrum, Södra Sandby och Klostergården är platser där den upplevda tryggheten har förbättrats. I centrum har polisen och Lunds kommun haft ett särskilt arbete inom ramarna för projektet Tryggare centrum. Undersökningen visar även att allt fler anger att de inte blivit utsatta för brott över huvud taget de senaste tolv månaderna.

– Att Lundaborna fortsatt känner en hög grad av trygghet är ett kvitto på att våra gemensamma insatser med polisen gör skillnad. Men vi kan inte ta detta för givet – Brottslighet och otrygghet får aldrig bli en del av vardagen. Vi kommer därför att fortsätta prioritera både förebyggande och trygghetsskapande åtgärder i hela kommunen, säger Rasmus Törnblom, kommunstyrelsens ordförande i Lund (M).

Sett över hela kommunen upplever de svarande problem med skadegörelse. På lokal nivå i Veberöd visar undersökningen att buskörning med mopeder och motorcykel ligger högre. I norra Lund har den upplevda otryggheten som kopplas till ungdomsgäng som bråkar minskat betydligt: från nivå 4 till nivå 2 i årets undersökning.

Resultatet från årets trygghetsundersökning kommer att ligga till grund för Lunds kommuns, polisens och andra samverkansaktörers fortsatta fokus på både akuta problem och långsiktiga, brottsförebyggande åtgärder.

FAKTA

Undersökningen utgår från modellen problemindex där problembilden för boende i ett geografiskt område (kommun, stadsdel eller annan geografisk indelningsgrund) mäts.

Nivå 0 - Närmast obefintligt problem

Nivå 1 - Inte alls påtagligt problem

Nivå 2 - Inte särskilt påtagligt problem (utgångsmodellen för analysmodellen)

Nivå 3 - Ganska påtagligt problem

Nivå 4 - Påtagligt problem

Nivå 5 - Mycket påtagligt problem

Nivå 6 - Alarmerande påtagligt problem

Hela trygghetsundersökningen hittar du på polisens webbplats.

För mer information, vänligen kontakta:

Rasmus Törnblom (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, e-post: rasmus.tornblom@lund.se, telefon: 073-750 01 78.

Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund, e-post: joakim.nyberg@polisen.se, telefon:: 073-348 30 70

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annika Henning

Annika Henning

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00
Kalle Jönsson

Kalle Jönsson

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00
Media Content Panel
45702_Solnedgång_Västra_Lund.JPG
45702_Solnedgång_Västra_Lund.JPG
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
7360 x 4912, 10,9 MB
Ladda ner