Pressmeddelande -
Så ser spåren av narkotika ut i Lunds avloppsvatten
Lunds kommun genomför regelbundet prover i avloppsvattnet. Syftet är att analysera vilka narkotikapreparat som kan spåras häri. De senaste testresultaten visar på en minskning av narkotikakonsumtion i Lunds kommun under pandemin. Nu ska en ny analys göras.
– Minskad narkotikaanvändning är naturligtvis positivt, men det är en mätning som gjorts mitt under en pandemi med nedstängningar i utelivet. Narkotikan göder kriminaliteten och blir systemhotande i många delar av världen samtidigt som det förstör för så många individer och familjer. Vi behöver växla upp vårt drogförebyggande arbete ytterligare och få bestående minskningar av narkotikaanvändningen, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund.
Lunds kommuns återkommande mätning är ett av många instrument för arbetet att bemöta problematiken och förebygga användningen av narkotika.
– Vi jobbar förebyggande i en bred samverkan och på flera olika sätt. Vi jobbar efter vår ANDT-plan, följer resultaten av olika folkhälsoundersökningar, gör kontinuerliga omvärldsanalyser och lyssnar in vad yrkesverksamma berättar, säger Lisa Gunnefur, samhällsstrateg på kommunkontoret.
I april 2021 testades vattnet vid två tillfällen. Det var andra tillfället prover togs där samma analysinstans användes (RISE) och resultatet kan därför jämföras med prover från år 2020.
Resultatet visar på en minskning av förekomsten av narkotika i avloppsvattnet från föregående år. Minskningen gäller samtliga av de vanligast förekommande preparaten.
– När vi ser resultatet av vårens tester av förekomst av narkotika i avloppsvattnet visar det sig bland annat att det har skett en halvering av förekomsten av cannabis. Detta ser vi såklart som en bra utveckling, men vi får ha en reservation kring resultatet eftersom testerna genomfördes under en pågående pandemi med en nerstängd nattklubbsverksamhet och hemstudier i skola och universitet, samt att många jobbade hemma, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.
Vid två tillfällen under hösten planeras en ny mätning av narkotika i Lunds kommuns avloppsvatten. Resultatet av den väntas vara klart innan årsskiftet.
För mer information, vänligen kontakta:
Lisa Gunnefur, samhällsstrateg inom social hållbarhet, telefon: 0734-485999, lisa.gunnefur@lund.se
Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, telefon: 072-194 05 53, e-post: philip.sandberg@lund.se
Joakim Nyberg, kommunpolis, telefon: 0733-48 30 70, e-post: joakim.nyberg@polisen.se
FAKTA
Lunds kommun och Lundapolisens förebyggande arbete mot användning av narkotika utgörs bland annat genom att:
- Samverka kring drogförebyggande aktiviteter bland annat tillsammans med universitet och skola, genom samarbeten som Trygg krog, Nationer mot narkotika och nätverk i ANDTS-frågor.
- Utföra regelbunden tillsynsverksamhet på nattklubbar och restauranger för att förebygga narkotikaanvändning.
- Genomföra riktade insatser på de platser i kommunen där man vet att droger hanteras.
- Regelbundna besök på skolorna.
- Erbjuda kompetensstöd kring ANDTS riktat till personer som möter unga i sin tjänst.
- Kontinuerligt omvärldsbevaka och ha veckovisa avstämningar för att nära följa narkotikautvecklingen och planera insatser utifrån behov.
FAKTA Narkotikahalter i Lunds kommuns avloppsvatten, som mätts
Cannabis
3 april
31,9 dos per tusen invånare (-54 procent)
14 april
49,4 dos per tusen invånare (-40 procent)
Kokain
3 april
2,3 dos per tusen invånare (-20 procent)
14 april
2021 1,2 dos per tusen invånare (-12 procent)
Amfetamin
3 april
10,5 dos per tusen invånare (-49 procent)
14 april
11,9 dos per tusen invånare (-32 procent)