Pressmeddelande -
Renare centrum och fler självförsörjande med ny arbetsmarknadsinsats
75 procent av de Lundabor som har haft en arbetsmarknadsanställning blir självförsörjande. Ett renare centrum blir ytterligare en vinst genom en arbetsmarknadsinsats som nu införs i kommunen.
I spåren av lågkonjunkturen har arbetslösheten i Lunds kommun ökat från 5,9 procent i december 2023 till 6,3 procent i december 2024. Kommunen arbetar aktivt med att få så många lundabor som möjligt i arbete. Det görs genom samarbeten med näringslivet om olika jobbspår och anpassat stöd till både individer och arbetsgivare för att öka möjligheterna för fler att närma sig ett arbete.
Ofta bidrar arbetsmarknadsinsatserna till att ge positiva effekter för lundaborna – både för de personer som deltar och genom resultatet av arbetet de utför. Ett färskt exempel är ett projekt där en grupp lundabor kommer att ges en praktik eller arbetsmarknadsanställning för att hålla centrala Lund snyggt och rent. Stadsmiljön förbättras samtidigt som deltagarna ges möjlighet att komma närmare arbetsmarknaden.
– Alla Lundabor med försörjningsstöd ska bidra till samhället utifrån sin förmåga. Med denna nya insats slår vi två flugor i en smäll, Lunds centrum blir renare samtidigt som fler arbetslösa får hjälp att ta viktiga steg mot självförsörjning, säger Amanda Thonander (M), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.
Kommunens analys av de arbetsmarknadsinsatser som genomfördes under 2024 visar att 75 procent av de lundabor som har haft en arbetsmarknadsanställning med stöd av en arbetsmarknadskonsulent blir självförsörjande efter att anställningen är avslutad. Under 2024 deltog totalt 233 lundabor i någon form av arbetsmarknadsinsats.
De lundabor som erbjuds att delta i arbetet med att hålla Lunds centrum fint kommer att ingå i den så kallade KL-gruppen som arbetar med att hålla stad och parker i gott skick.
– Det är bra att vi kan förena dessa delar och skapa en ännu större nytta tillsammans, säger Johan Gomér, gatuchef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Projektet genomförs i samarbete mellan arbetsmarknads- och socialförvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen. En handledare har anställts för att leda arbetet och fem lundabor kommer att erbjudas en praktik eller arbetsmarknadsanställning i gruppen under andra halvan av mars.
Fakta om kommunens arbete med arbetsmarknadsinsatser
- Kommunens ansvar är att erbjuda insatser så att fler lundabor kommer i arbete, och att erbjuda gymnasial utbildning som möter arbetsmarknadens behov av kompetensförsörjning.
- De lundabor som inte kan försörja sig själva får ett aktivt stöd för att kunna komma vidare till arbete eller studier.
- Kommunen erbjuder utbildning för vuxna (Komvux) på både grundskolenivå och gymnasienivå, för att komma vidare till studier eller arbete.
- Arbetet bedrivs i nära samverkan mellan kommunens olika verksamheter, samt med Arbetsförmedlingen och andra aktörer, för att ge ett så effektivt stöd som möjligt.
- Mer information om kommunens arbete med att få fler lundabor i arbete finns på lund.se
För mer information, vänligen kontakta:
Amanda Thonander (M), ordförande arbetsmarknads- och socialnämnden, telefon 0738-37 96 97.
Johan Gomér, avdelningschef gata, park och natur, samhällsbyggnadsförvaltningen, telefon 046-359 52 25.
Jessica Persdotter Keding, biträdande verksamhetschef vuxen, arbetsmarknads- och socialförvaltningen, telefon 046-359 99 73.