Gå direkt till innehåll
Rekordmånga unga i Lund vill starta eget på sommarlovet

Pressmeddelande -

Rekordmånga unga i Lund vill starta eget på sommarlovet

I entreprenörsstaden Lund är det i år rekordmånga unga som vill starta eget på sommarlovet. Till de 25 platserna i Sommarlovsentreprenör sökte cirka 190 gymnasieungdomar. Aldrig har så många velat prova sina idéer.

I år siktar Lund på att lära unga att förverkliga idéer som gör skillnad. En annan nyhet är att tio av platserna är reserverade för unga som vill jobba med kultur.

Med början 2014 har Lunds kommun satsat på Sommarlovsentreprenör, där de unga arbetar tre veckor med en egen idé för att den ska bli verklighet. I år fick man alltså cirka 190 ansökningar. Ansökningarna är nyligen genomgångna och ett första urval är gjort. Nu väntar intervjuer för de utvalda.

Drygt tio skånska kommuner är med i Sommarlovsentreprenör. I Lund tas de unga hand om av kommunens kulturinkubator The Creative Plot och man har valt att stötta de unga entreprenörerna på ett nytt sätt.

‑ Det här har tidigare år tenderat att bli så att entreprenörerna startar företag som sysslar med att sälja saker, säger Christian Tellin, ansvarig för Sommarlovsentreprenör. Vi vill gå ett steg längre så att fokus inte ska hamna på att tjäna pengar utan på att göra skillnad. Pengarna blir sedan ett sätt att leva på sin idé.

Deltagarna får tre veckor med praktiklön och ges då hjälp med att utveckla sina idéer. De tre veckorna med utbildning hjälper entreprenörerna att hitta vem de vill göra skillnad för och hur de ska göra det. Första veckan är det idégenerering med fokus på entreprenörens drivkrafter, andra är det idévalidering då man provar om idén är gångbar och relevant och tredje veckan ligger fokus på idépaketering då man paketerar allt till ett erbjudande. Många väljer sedan att arbeta vidare med sitt företag på egen hand under sommaren.

Det här är alltså en medveten satsning för att de unga inte bara ska lära sig hur man startar företag utan också hur de kan bli dagens och framtidens entreprenör.

‑ Vi bör inte tänka på unga enbart som vår framtid utan också som vår nutid, säger Christian Tellin. Genom att arbeta med dem som en resurs idag fostrar vi en kultur av initiativtagande och att göra skillnad. Kunskapen att skapa värde för andra är något som behövs både i vårt samhälle och för framtida entreprenörer.

Nytt för i år är att Kulturskolan är med i sommarentreprenörssatsningen. Tio unga kommer genom Kulturskolan ges möjlighet att jobba med att ta fram en kulturaktivitet och har dessutom möjlighet att utföra den i sommarlovsprogrammet Lov i Lund.

‑ Kultursatsningen ger en naturlig koppling mellan det man lär sig i Kulturskolan och hur det kan användas i samhället. Den är också till för att utbilda kulturbranschen att tänka mer entreprenöriellt, säger Christian Tellin. I ett längre perspektiv är det för att kulturarbetare kan behöva skapa egna möjligheter till arbete.

I Lund får de 25 entreprenörerna en praktiklön som betalas av kommunen. Socialförvaltningen, Kultur- och fritidsförvaltningen och Näringsliv- & Turismavdelningensamarbetar i projektet. I Lund är sommarlovssatsningen för andra året utökad till ett helårsprogram. Det finns alltså möjlighet för de unga entreprenörerna att få stöd även under andra lov. Då kan det även finnas utrymme för andra som vill vara med.

Sommarlovsentreprenör är ett rikstäckande program med cirka 40 deltagande kommuner.

‑ Jag upplever att Lund har en fin och välutvecklad verksamhet som tar hand om ungdomars drivkraft och stimulerar ungt entreprenörskap, säger David Gisselman, utvecklingsledare på Sommarlovsentreprenör. Till skillnad mot många andra kommuner som jag mött har Lund dessutom verksamhet som sträcker sig året runt. Lund har kommit långt i sättet att tänka om ungdomar och hur man tar tillvara på deras energi. Det märks att det i Lund finns en mångårig historia av att jobba med ungdomar och utifrån deras drivkrafter och förutsättningar.

Programmet Sommarlovsentreprenör startade för cirka 15 år sedan i Sollefteå och genom programmet har flera tusen ungdomar fått chansen att starta eget som sommarjobb. Sommaren 2015 fick drygt 570 ungdomar chansen. Förra sommaren fanns Sommarlovsentreprenör i cirka 40 svenska kommuner, tretton av dem i Skåne. Det kan vara en kommun, en organisation, en förening eller företag som arrangerar. Det viktiga är en stark lokal förankring och att verksamheten genomförs utan vinstsyfte. Programmet har exporterats till Holland och England.

The Creative Plot är Lunds kommuns kulturinkubator och finns med i den nationella styrgruppen för Sommarlovsentreprenör. Kulturinkubatorn ligger organisatoriskt under både kultur- och fritidsförvaltningen och Näringsliv- & Turismavdelningen i Lunds kommun. Christian Tellin från Lund utbildar handledare i södra Sverige och är med och utvecklar programmet.

Region Skåne stöttar Sommarlovsentreprenör för att stärka entreprenörskapet i regionen och därmed öka tillväxten i Skåne. Det handlar också om att utöka de ungas nätverk och att stärka de ungas chanser till etablering på arbetsmarknaden.

Kontakt

Christian Tellin Telefon 070-2749880 christian.tellin@lund.se

www.lund.se
www.thecreativeplot.se
http://www.sommarlovsentreprenor.se/

Ämnen

Kategorier

Regioner


I mötet mellan idéer och handlingskraft skapas framtidens Lund. Här kan du vara dig själv och utvecklas tillsammans med andra.
Lund – idéernas stad är med 119 000 invånare Sveriges tolfte största stad.
Som arbetsgivare har Lunds kommun cirka 9 500 medarbetare.

Kontakter

Annika Henning

Annika Henning

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00
Kalle Jönsson

Kalle Jönsson

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00

Relaterat innehåll

Sagoberättande träd i Stadsparken en av sommarlovsidéerna i Lund

Sagoberättande träd i Stadsparken en av sommarlovsidéerna i Lund

Sommarlovsentreprenör som arrangeras av Lunds kommun är nu inne på sin andra vecka med 25 sommarlovslediga unga som alla har sin egen idé som sommarjobb. Årets nyhet är att tio av platserna är reserverade för entreprenörer som vill jobba med kultur. Möt våra entreprenörer och ta del av idéer som sagoberättande träd i Stadsparken, paraplyer som kan förstoras eller en konstinstallation om åsikter?