Gå direkt till innehåll
Bild från Ungdomstinget på Mejeriet i Lund. Foto: Lunds kommun
Bild från Ungdomstinget på Mejeriet i Lund. Foto: Lunds kommun

Pressmeddelande -

Partnerskap för demokrati och utveckling

Lunds kommun ställer sig positiv till att ingå i programmet för Kommunalt Partnerskap. Syftet är att genom ömsesidigt kunskapsutbyte bidra till demokratiutveckling, förstärkt medborgardialog, främja ungas engagemang och arbeta för genomförandet av Agenda 2030- målen. 

Kommunalt Partnerskap är en samarbetsform mellan svenska kommuner, regioner och landsting och deras motsvarigheter i låg- och medelinkomstländer. Det är organisationen Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICDL) som samordnar partnerskapen och verksamheten finansieras av Sida. Syftet är att hitta gemensamma utmaningarna där städerna kan lära av varandra. Målet är att den ökade kunskapen som partnerskapet ger ska bidra till organisationsutveckling som påverkar såväl förtroendevaldas arbetssätt som Lunds demokratiutveckling i stort.

- Att vara en kunskapsstad som Lund med världsledande forskning, ett anrikt universitet och unika innovationsmiljöer är också något som förpliktigar. Genom att utbyta erfarenheter och lära av varandra kan vi skapa mer attraktiva tjänster och dessutom låta fler kommuner utveckla sitt arbete för ungas delaktighet och omställningen till ett hållbart samhälle, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Tjuga stycken svenska kommuner har idag aktiva kommunala partnerskap. Möjliga partnerskapsländer för Lunds kommun finns bland låg- och medelinkomstländer i Europa, Afrika och Asien. Eftersom Lund är en studentstad så är målet med ansökan att hitta en partner i en annan universitetsstad och gärna där Lunds universitet har verksamhet. På kommunstyrelsens möte den 4 december kommer ärendet om att tillsätta en projektgrupp att behandlas. Gruppen ska bestå av såväl politiker och tjänstepersoner. Arbetet innebär inga egna kostnader för Lunds kommun.

- Det finns ett stort engagemang hos unga i Lund såväl som i världen i övrigt kring de stora frågorna som lyfts inom ramen för Agenda 2030, inte minst krig demokrati och klimat. Detta är ett naturligt steg för att fördjupa Lunds arbete med att vara en MR-stad, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.

Kommunkontorets förslag är att projektet fokuserar på kommunens styrkor inom ungdomsdemokrati, utmaningar inom den globala agendan för 2030, den ökande polariseringen mellan stad och land och medborgardialog. Några exempel som Lunds kommun kan ta med sig in i partnerskapet är Lunds kommun arbete med utvecklingsprojket i tätorterna inom ramen för till exempel Fokus Genarp och ungdomstinget.

- Genom det här projektet med internationellt utbyte höjer vi kompetensen hos både medarbetare och förtroendevalda. Men framförallt bidrar projektet till att främja Lunds kommuns demokratiarbete, säger Christoffer Nilsson, kommundirektör i Lund.

För mer information kontakta:

Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, e-post: philip.sandberg@lund.se, telefon: 0721-940 553
Anders Almgren (S), 2:e vice ordförande kommunstyrelsen, anders.almgren@lund.se, 070 847 88 17

Christoffer Nilsson, kommundirektör i Lunds kommun, e-post: christoffer.nilsson@lund.se, telefon: 072-223 11 41

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annika Henning

Annika Henning

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00
Kalle Jönsson

Kalle Jönsson

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00