Pressmeddelande -
Omarbetad översiktsplan klar att granskas
Kommunstyrelsen beslutade under onsdagen att det är dags för granskning på förslaget till reviderad översiktsplan. Under samrådet kom det in över 300 yttrande från Lundabor, organisationer och andra intressenter. Det har påverkat förslaget så att till exempel de mindre byarna får färre nya bostäder än vad det från början var tänkt. Nya utbyggnadsområden har tillkommit i Dalby och Södra Sandby.
Totalt innebär förslaget att kommunen kan växa med totalt 30 000 nya bostäder fram till 2050. Jämfört med den gällande översiktsplanen från 2018 växer Lund med fler bostäder men utan att mer jordbruksmark tas i anspråk. För att spara resurser och dra nytta av till exempel skolor, parker, vägar och annan teknisk infrastruktur utvecklas de områden som redan finns hellre än att utveckla nya.
Av de nya bostäderna planeras två tredjedelar i Lunds stad och resten i de övriga tätorterna och på landsbygden.
– Den nya översiktsplanen banar väg för en spännande framtid där Lund stärks som en dynamisk knutpunkt i södra Sverige. Planen som sträcker sig till 2050 möjliggör 30 000 nya bostäder runtom i hela kommunen. Vi skapar också möjlighet för nya verksamhetsetableringar, nytt sjukhus och ersättningsytor för idrotten. Samtidigt satsar vi på gröna och familjevänliga trädgårdsstäder med villor, radhus och flerfamiljshus på flera platser i kommunen, säger Rasmus Törnblom (M), kommunstyrelsens vice ordförande.
Ungefär 1000 personer engagerade sig under samrådet genom att skicka in synpunkter eller skriva under namnlistor. Sammantaget har det kommit in 350 yttranden från privatpersoner, formella remissinstanser och organisationer. Från medborgarnas sida har det varit fyra teman som många har skrivit om.
- Synpunkter på utbyggnadsförslag, bland annat Dalby och Björnstorp
- Bevara och utveckla grönskan, bland annat Höjeådalen
- Inte bra med utfart på E22:an
- Värna jordbruksmarken
– Granskningsförslaget har påverkats av de synpunkter som har kommit. Vi har också kompletterat med en del nya utredningsarbeten som har bringat klarhet i en del områden som var lite osäkra i samrådsförslaget, berättar Johan Lindström, projektledare på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Nya utbyggnadsområden har tillkommit i Dalby och i Södra Sandby. I Björnstorp har antalet bostäder minskats från 140 till 30. Även utbyggnaden i Vallkärra har minskat efter samrådet. När det gäller idrottsytor har en del platser tagits bort då andra har bedömts som bättre, till exempel för att ersätta Smörlyckans IP där det planeras ett nytt sjukhus.
En ny trafikplats på E22 mellan Brunnshög och Norra Fäladen redovisades i samrådshandlingen. I dagsläget är det osäkert om en ny trafikplats på E22 kommer att krävas och markering för trafikplats är därför borttagen ur kartan. För att inte bygga bort möjligheter på sikt redovisas ett vägreservat i stället.
Granskningen varar i två månader och är planerad till februari och mars 2025. Då har Lundabor, näringsliv, myndigheter, region, grannkommuner och andra möjlighet att se hur deras synpunkter tagits om hand och återigen tycka till om förslaget.
Detta är en översiktsplan
- I en översiktsplan berättar kommunen hur man vill att mark, vatten och den byggda miljön ska användas, bevaras och utvecklas på längre sikt. Den långsiktiga inriktningen, 2050, innebär att delar av det som redovisas kan komma att realiseras relativt långt in i framtiden.
- Översiktsplanen är inte juridiskt bindande men är vägledande och spelar en viktig roll i kommunens fortsatta utveckling. Enligt plan- och bygglagen (PBL) ska varje kommun ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunen.
För mer information, vänligen kontakta:
Rasmus Törnblom (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, e-post: rasmus.tornblom@lund.se, telefon: 073-750 01 78.
Johan Lindström, projektledare, samhällsbyggnadsförvaltningen, telefon: 070-991 02 38, e-post: johan.lindstrom@lund.se
Ole Kasimir, chef för stadsplaneringsavdelningen på samhällsbyggnadsförvaltningen, telefon: 073-448 53 60, e-post: ole.kasimir@lund.se