Pressmeddelande -
Ny utställning på Stationen i Lund om de offentliga rummen i kvaretert Solbjer
Ny utställning på Stationen
I dagarna öppnar en ny utställning på Stationen (utställningslokalen på Lund C). Utställningen visar resultaten av en inbjuden projekttävling om att gestalta de offentliga rummen i kvarteret Solbjer. De landskapsarkitekter som deltagit i projekttävlingen är FOJAB arkitekter, Sydväst arkitektur och landskap samt White arkitekter. Uppdraget har varit att utforma miljön så att den får en tydlig egen identitet och lockar in människor från omkringliggande stadsdelar till Solbjer.
Tävlingen är ännu inte avgjord, men det landskapsarkitektkontor som juryn väljer som vinnare kommer att få arbeta vidare med att göra en så kallad ”förprojektering” av de två stora inre parkrummen. Förslaget kommer också att förankras med de byggherrar som har tomter i Solbjer för att nå en så bra helhet som möjligt. Nu vill vi fånga upp Lundabornas reaktioner genom att ställa ut förslagen.
Vill du veta mer? Måndag 23 sep 13-14 finns vi på plats!
Utställningen är öppen vardagar mellan 08.30 och 18.30 till och med den 15 oktober. Måndagen den 23 september mellan kl 13-14 kommer vi från Brunnshögsprojektet att finnas på plats och visa utställningen för pressen.
Bakgrund
Solbjerkvarteret är först ut i utbyggnaden av Brunnshög, parallellt med att MAX IV byggs färdigt. För att kvarteret tidigt skall bli en bra livsmiljö är det viktigt att de offentliga rummen färdigställs i takt med husen. När Lund klättrar mot nordost utgör kvarteret Solbjer en viktig pusselbit. Med 87 meter över havet ligger kvarteret på Lunds högsta punkt. Brunnshög kommer att planeras och byggas på flera fronter samtidigt. Science Village kan stå färdigt före Centrala Brunnshög. Men den pusselbit som förbinder hela Brunnshög med Lund är just Solbjer. Därför är det viktigt att både Solbjers utemiljö och bebyggelse blir riktigt bra! Det är också en del av Kunskapsstråket – den unika koncentrationen av vetenskap, forskning och innovativa företag som löper i ett brett bälte från Lunds innerstad upp mot Brunnshög. I stråket finns idag ca 25 000 arbetsplatser och nästan 30 000 heltidstudenter. Kunskapsstråket är regionens största arbetsplats för kunskapsbaserade verksamheter. Det utvecklas nu mot att bli en mer inbjudande och integrerad del av Lunds stadsstruktur. Med de nya forskningsanläggningarna ESS och MAX IV får Lunds kunskaps- och innovationsprofil ytterligare internationell tyngd.
Välkommen till Stationen!
Brunnshögsprojektet
Kontakt: Projektchef Eva Dalman, eva.dalman@lund.se, tel 046-35 58 39