Pressmeddelande -
Naturupplevelser som förflyttar gränserna - Daglig verksamhet Glimmern nominerad till Götapriset 2017
Med rätt stöd kan alla vandra Skåneleden! Så tänkte handledarna på daglig verksamhet Glimmern och startade ett vandringsprojekt som gett fantastiska resultat för deltagarna. Nu har projektet nominerats till det prestigefyllda Götapriset.
Naturvandringsprojektet på Glimmern startades då handledarna Veronica Rukavina och Pia Malmgren beslöt sig för att utforska vägar att utveckla, utmana och bättre nå människorna de arbetade med. Stödassistent Veronica Rukavina på Glimmern berättar:
– Sedan tre år tillbaka vandrar vi var tredje vecka längs med Skåneleden, i ur och skur. För våra deltagare har upplevelserna och utmaningar i naturen, lett till en stor personlig utveckling där vi tillsammans spränger både inre och yttre gränser.
Resultaten på det personliga planet är fantastiska. År av ”inomhusarbete” har inte kommit i närheten av vad som åstadkommits i naturen.
– Som exempel har en deltagare med tvång och panisk rädsla för kroppskontakt, börjat acceptera närhet och till och med börjat be om att få hålla handen över svåra passager i naturen. En dövblind person upplever naturen med sina sinnen, litar på sin handledare, tar sig med stöd över smala spångar och får i naturen utlopp för sin rastlöshet. Listan över gränssprängningar kan göras lång, konstaterar Christina Bodinger som i dag driver projektet tillsammans med Veronica Rukavina.
Vill vandra hela Skåneleden
Genom att tillgängliggöra naturen för målgruppen, och härigenom skapa goda exempel för verksamhetsutveckling, är det Glimmerns övertygelse att fler personer inom LSS-området genom naturens läkande kraft, skulle kunna växa och må bättre, både psykiskt och fysiskt, med både personliga och samhällsmässiga vinster att göra.
– Hittills har vandringar gjorts i närområdet där vi kunnat köra ut och hem över dagen. Målet, och deltagarnas önskemål, är att vandra längs med hela Skåneleden, även de tuffaste partierna. På samma sätt finns en längtan att kunna övernatta i ett vindskydd, eller i en stuga - känna friheten in på bara huden. Vår utgångspunkt är att alla - med rätt stöd - kan allt! avslutar Veronica Rukavina.
– Att se hur Glimmerns medarbetare på ett innovativt sätt lyckas utveckla verksamheten och hitta nya vägar för att nå våra deltagare, är beundransvärt och gläder mig stort. Nomineringen till GötaPriset är ett fint kvitto för en fin verksamhet, avslutar Charlotte Grip, enhetschef Daglig verksamhet Glimmern.
Fakta om GötaPriset 2017
Daglig verksamhet Glimmerns projektarbete "Naturen som gränssprängare inom LSS" har nominerats till Götapriset 2017. GötaPriset har sedan 1989 delats ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentligt sektor. Förutom äran belönas det vinnande projektet med en prischeck på 150 000 kronor.
Nominerat projekt kommer att presenteras på Kvalitetsmässan den 14-16 november på Svenska Mässan i Göteborg. Kvalitetsmässan är Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling.
Bakom GötaPriset står Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Landsting, Institutet för Kvalitetsutveckling – SIQ och Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Kontakt
För mer information kontakta Christina Bodinger, samordnare Daglig verksamhet Glimmern, på 046-359 9540 eller christina.bodinger@lund.se.
Relaterade länkar
Ämnen
Regioner
I mötet mellan idéer och handlingskraft skapas framtidens Lund. Här kan du vara dig själv och utvecklas tillsammans med andra.
Lund – idéernas stad är med 119 000 invånare Sveriges tolfte största stad.
Som arbetsgivare har Lunds kommun cirka 9 500 medarbetare.