Pressmeddelande -
Lunds Stadsorkester uruppför musik av lundatonsättare
Inför orkesterns 50-årsjubileum 2015 beställdes nyskriven musik för orkestern. Valet av kompositör föll på den unge lundatonsättaren David Riebe (se biografi nedan). Verket som ska bäras till dopet 4 oktober har fått namnet ”Time reflections” (se verkkommentar nedan).
Konsertens lundafokus intensifieras genom att konsertens dirigent, Andreas Lönnqvist inte bara bor i Lund, utan även är dirigent för Lunds Studentsångare. Kvällens solist, klarinettisten Christophe Liabäck, är verksam som soloklarinettist i Lunds Stadsorkester samt som klarinettlärare på Kulturskolan Lund.
Konsertprogram:
Elfrida Andrée: Förspel till Frithiofsvit
Olivier Messiaen: Abîme des Ouseaux, för soloklarinett
David Riebe: Time reflections, uruppförande
Johannes Brahms: Serenad nr. 1, D-dur
Solist: Christophe Liabäck, klarinett
Dirigent: Andreas Lönnqvist
Datum: Söndag 4 oktober
Tid : 18.00
Plats: Lunds Stadshall
Kontakt:
Roger Andersson, intendent
046-356703roger.andersson@lund.se
Biografi David Riebe
David Riebe (f. 1988) är en tonsättare från Lund som tog sin masterexamen i komposition vid Musikhögskolan i Malmö vårterminen 2015. Han har studerat för Rolf Martinsson och Luca Francesconi i Malmö, samt för Philippe Hurel och Michele Tadini vid Conservatoire National Supérieur de Musique i Lyon.
Under studietiden har han komponerat verk till BBC Singers, Norrköpings symfoniorkester, Helsingborgs symfoniorkester, Jönköpings Sinfonietta, Stockholms läns blåsarsymfoniker, norska Trio Poing, holländska New European Ensemble och Londonbaserade Kreutzer Quartet. Han vann 2014 andra pris i Uppsala Tonsättartävling med stycket ”Geopoliticus Child” för sinfonietta som uruppfördes av Uppsala kammarorkester. Riebe har mottagit flera stipendier för sitt konstnärliga arbete, bland annat Lunds kommuns kulturstipendium 2012, ett av Kungliga Musikaliska Akademiens lokala stipendier 2015, samt Stiftelsen Annika och Lars Leanders kompositionsstipendium 2015.
Riebe är uppvuxen i Torna Hällestad och började sin musikaliska bana med violinstudier vid Kulturskolan i Lund där han även tog lektioner i komposition och dirigering innan tiden på musikhögskolan. Som tonsättare har han därefter samarbetat med flera av stadens ensembler, exempelvis Nordiska Ungdomsorkestern, Akademiska kapellet och Lunds Ungdomsorkester.
Bland de som dirigerat Riebes musik kan nämnas Stefan Solyom, Mika Eichenholz, Paul Mägi, Michael Bartosch och Patrik Andersson. Hans musik har, förutom i Sverige, framförts i Frankrike, Storbritannien, Norge, Danmark, Turkiet och i USA. Där uppfördes hans tubakonsert i Kennedy Center for the Performing Arts i Washington D.C.
David Riebe om ”Time Reflections”
”Om jag skall sammanfatta mina idéer kring detta jubileumsstycke med några ord blir det ”femtio år på sju minuter”. Detta, att försöka trycka in ett halvsekel på denna väldigt korta tidsrymd, har varit min huvudsakliga ambition – och inspiration – under hela kompositionsprocessen. Att försöka greppa själva tidsrymden 50 år när man bara levt drygt hälften av den tiden har naturligtvis varit en utmaning.
Jag har i stycket bland annat velat förmedla den känsla av flyktighet som jag tror att de flesta – gamla som unga – upplever ibland. Hur händelser liksom blåser förbi som torra löv i en höststorm utan att man skänker dem någon närmare tanke. Man strävar mot ett mål, och lyckas kanske uppnå det, men direkt finns där ett nytt mål att vandra mot och omedelbart har det tidigare målet påbörjat sin resa mot glömskan, man blir aldrig färdig. När en händelse har blåst förbi över axeln är det lätt att den försvinner iväg i det förflutna, lämnas kvar, glöms bort. Men samtidigt som denna eviga strävan kan upplevas som lite tröstlöst tror jag att den är nödvändig för många av oss människor, den kan i själva verket hjälpa till att ge vår besynnerliga tillvaro en mening. Just därför är detta jubileumsverk ett optimistiskt stycke, ett stycke som blickar framåt mot kommande år med iver och entusiasm. Nästan hela stycket bygger på uppbyggnader mot olika höjdpunkter. Det är också därigenom som idén att betrakta verket som en fanfar – stycket bär undertiteln ”Anniversary Fanfare for Orchestra” – kändes lämplig, trots det genremässigt lite udda med en fanfar på nästan sju minuter för symfoniorkester.
Denna fanfartanke är extra tydlig i den långsamma och lite pompösa inledningen. Ungefär en halv minut in i stycket följer sedan den första av två snabba formdelar där jag velat uttrycka flyktigheten och strävan som beskrivs ovan, den andra snabba formdelen avslutar kompositionen. I mitten kommer ett långsamt parti som ska gestalta en nog så viktig eftertanke, begrundan. Man tänker tillbaka på tiden som gått, händelser som passerat, kanske reflekterar lite extra över en specifik händelse. ”Reflections” i titeln syftar både på tidens reflektioner och på våra egna reflektioner över tiden.”
Ämnen
Kategorier
Regioner
I mötet mellan idéer och handlingskraft skapas framtidens Lund. Här kan du vara dig själv och utvecklas tillsammans med andra.
Lund – idéernas stad är med 115 000 invånare Sveriges tolfte största stad.
Som arbetsgivare har Lunds kommun cirka 9 000 medarbetare.