Gå direkt till innehåll
Grannsamverkan under samhällsstörningar är viktig. Bild: MSB.
Grannsamverkan under samhällsstörningar är viktig. Bild: MSB.

Pressmeddelande -

Lunds kommun vill få fler att sätta igång med hemberedskap

Måndagen den 23 september startar Beredskapsveckan, en nationell vecka med fokus på beredskapsfrågor. Lunds kommun uppmärksammar veckan bland annat genom att öppna alla kommunens informationspunkter, olika utbildningssatsningar och med en temadag på Mårtenstorget.
Beredskapsveckan är ett initiativ från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och som hålls varje år under vecka 39. Årets tema är ”sätt igång!”.

– Målet med Beredskapsveckan är att fler hushåll ska klara av vardagen under kris och krig. Vi vill förstärka MSB:s budskap och uppmuntrar alla lundabor att sätta igång med sin hemberedskap. Det kan handla om allt ifrån att skaffa en beredskapslåda med hållbar mat till att lära känna sina grannar. Det är viktigt att vara förberedd och vi hoppas att det ska kännas enkelt att påbörja arbetet, säger Lisa Mårdh, beredskapssamordnare i Lunds kommun.

Beredskapsveckan kommer att uppmärksammas på flera sätt i kommunen. Utöver att alla tolv informationspunkter hålls öppna, kommer en temadag att hållas på Mårtenstorget den 28 september.

– I Lunds kommun tar vi beredskapsfrågan på mycket stort allvar. Vi genomför nu substantiella satsningar för att stärka kommunens allmänna beredskap. Arbetet med beredskapsveckan blir ett sätt att ytterligare vidga detta och bjuda in lundaborna i detta, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Beredskapsveckan kommer bland annat att synas på kollektivtrafikens skärmar och stortavlorna runt om i Lunds kommun. Kampanjen vill väcka tankar kring vad hemberedskap innebär och hur man kan sätta igång arbetet med den egna beredskapen. På lund.se/beredskapsveckan och i evenemangskalendern finns alla aktiviteter under beredskapsveckan samlade.

5 tips för att komma igång med hemberedskapen

  1. Att ha hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Utgå därför vad du och ditt hushåll behöver i olika situationer under sju dagar.
  2. Om vattnet inte går att använda som vanligt är det viktigt att ha en plan! Spara rent vatten i väl rengjorda kärl. Du kan till exempel fylla större dunkar med tappkran som du förvarar svalt och mörkt, eller PET-flaskor som du lägger i frysen.
  3. Se till att du kan komma i kontakt med dina nära även om de vanliga kontaktvägarna inte går att nå. Bestäm på förhand var och hur ni ska mötas upp, skriv ner viktiga adresser och telefonnummer till arbetsplatser, skolor och vänner.
  4. Förvara extra mat hemma som ger tillräckligt med energi. Använd hållbar mat som kan tillagas snabbt, kräver liten mängd vatten eller som kan ätas utan tillagning. Några exempel är färdig blåbärssoppa, pålägg på tub, knäckebröd, krossade tomater att koka pasta i, konserver med soppa, makrill, eller köttfärs.
  5. Prata med dina grannar och anhöriga om hur ni kan stötta varandra vid en samhällsstörning. Diskutera vilket material kan ni dela på och vilka utrymmen som finns. Kan ni ordna ett gemensamt krisförråd och vad ska finnas där? Fundera också på vilka som skulle behöva extra hjälp under en kris.

FAKTA Beredskapsveckan

  • Är en årlig temavecka och kommunikationsinsats
  • Arrangeras vecka 39 varje år.
  • Leds av MSB och genomförs av många aktörer samtidigt i syfte att stärka motståndskraften hos invånarna.
  • Temat för 2024 års vecka är ”Sätt igång!”.

FAKTA informationspunkter i Lunds kommun

  • Finns på 12 olika adresser i Lunds kommun (kommunens alla bibliotek samt Medborgarcenter på Kristallen)
  • Är fysiska platser dit alla kan komma för att få säkerställd information under en samhällsstörning om vad som sker och vad de kan göra för att hantera situationen på bästa sätt.
  • På informationspunkterna kan skriftlig information finnas tillsammans med medarbetare från kommunen som kan informera och ta emot frågor från invånare och besökare.

För mer information, vänligen kontakta

Lisa Mårdh, beredskapssamordnare i Lunds kommun, telefon: 072-883 03 10, e-post: lisa.mardh@lund.se

Anders Almgren, (S), kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun, telefon: 070-847 88 17, e-post: anders.almgren@lund.se


Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annika Henning

Annika Henning

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00
Kalle Jönsson

Kalle Jönsson

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00