Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Lunds kommun avslutar stöd till bibu.se

Mot bakgrund av att bibu.se, scenkonstbiennalen för barn och unga, valt att inte prioritera den lokala och regionala barnpubliken, har Lunds kommun nu fattat beslut om att inte bevilja fortsatta medel till biennalen.

bibu.se är en del av den handlingsplan för Kultur 2010-2013 som beslutades av Kommunstyrelsen i Lund i februari 2010. I handlingsplanen står "Festivalen är en nationell mötesplats där alla som är intresserade av barnkultur kan träffas för att se föreställningar, delta i seminarier och workshops, lyssna till föreläsningar och mötas för debatt, diskussion och utbyte. Samtidigt ges den lokala och regionala publiken chansen att se såväl svenska som internationella föreställningar av hög klass."

Biennalen har genomförts fyra gånger i Lund sedan 2006. Ambitionsnivån har varit hög. Lunds kommun anser att det första av målen har uppfyllts väl, liksom att föreställningarna har hållit hög kvalitet, medan målet om att nå ut till lokal och regional barnpublik inte har prioriterats av bibu.se. Biennalen är lite känd av barn, familjer och lärare i Lunds kommun. Sedan biennalen i maj 2012 har kulturchefen fört samtal med och om bibu.se och framtiden både med ägarna till biennalen, Assitej och Teatercentrum, med biennalchefen, med övriga bidragsgivare och med företrädare för Kultur- och fritidsnämnden och Kommunstyrelsen i Lund.

bibu.se har haft förmånen att ha en engagerad chef och en aktiv styrelseordförande, båda bosatta i Skåne. Båda har valt att under 2013 ställa sina platser till förfogande. Ansvaret inför nästa planerade biennal 2014 ökar därmed på ägarna i Stockholm.

Lunds kommun har klargjort för bibu.se att en ökad barnpublik är nödvändig för biennalens fortsatta bidrag. bibu.se har förklarat att detta förutsätter en ökning av bidraget från nuvarande 1,6 Mkr till 2,25 Mkr från Lund, liksom kraftigt ökad finansiering också från Region Skåne och Statens Kulturråd. Bidragsgivarna gjorde dock klart vid ett möte med ägarna hösten 2012 att bidragen inte kan höjas i den omfattningen. Ägarna har inte ändrat ståndpunkt sedan dess om kraftigt ökade bidrag.

Beslutet har fattats av kulturchefen som har delegationsrätt för verksamhetsbidrag från Kultur- och fritidsnämnden. Beslutet är förankrat politiskt hos Kommunstyrelsen som ägare till handlingsplanen för kultur och hos Kultur- och fritidsnämnden i Lund.

Kultur- och fritidsförvaltningen i Lund startar i februari arbetet med en ny handlingsplan för kultur för perioden 2014-2016. Barn- och unga kommer även fortsättningsvis att vara en prioriterad målgrupp, men på nya sätt.

För frågor kontakta

Torsten Schenlaer, kulturchef i Lund

0734 485988

torsten.schenlaer@lund.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


---

Lund – idéernas stad är med 110 000 invånare Sveriges tolfte största stad.
 
Lunds universitet och forskningsbyn och innovationscentret Ideon befäster tillsammans med de stora, multinationella företagen Lund som en internationell knutpunkt i norra Europa.
 
Lunds skolor är bland de bästa i Sverige. Planerings- och förberedelsearbete pågår inför byggandet av den europeiska materialforskningsanläggningen ESS, European Spallation Source, i Lund.

Lunds kommun är den största arbetsgivaren med ca 9 000 medarbetare.

 

Kontakter

Annika Henning

Annika Henning

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00
Kalle Jönsson

Kalle Jönsson

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00