Gå direkt till innehåll
Lunds första program för social hållbarhet nu ute på remiss

Pressmeddelande -

Lunds första program för social hållbarhet nu ute på remiss

I augusti 2018 beslutade kommunfullmäktige att kommunen ska arbeta systematiskt med mänskliga rättigheter i Lund. Samma sommar togs nya nationella folkhälsomål som Lunds kommuns folkhälsoarbete ska utgå ifrån. Arbetet med mänskliga rättigheter och folkhälsa har nu slagits samman i Lund till ett gemensamt program för social hållbarhet – det första i Lunds historia.

Arbetet med mänskliga rättigheter och folkhälsa går hand i hand, där båda delar är avgörande för den socialt hållbara utvecklingen i ett samhälle. Av den anledningen sammanvävs nu arbetet med båda dessa perspektiv i Lunds förslag på program för social hållbarhet. I programmet definieras ett socialt hållbart samhälle som ett jämställt och jämlikt samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa, utan orättfärdiga skillnader.

Bakgrunden till Lunds första program för social hållbarhet är kommunfullmäktiges beslut under 2018 om att kommunen ska arbeta systematiskt med mänskliga rättigheter och att de nya nationella folkhälsomålen lanserades samma år.

- Välmående och hälsa är starkt kopplad till arbete och egen försörjning. I det avseendet är levnadsvillkoren i Lunds kommun väldigt goda, men detta är inte sant för alla kommuninvånare. Programmet syftar därför bland annat till att stärka kommunens arbete med att lyfta människor ur socialt och ekonomiskt utanförskap, säger Fredrik Ljunghill, kommunalråd (M).

Nästa steg – synpunkter från allmänheten

Totalt finns det sex prioriterade områden i programmet som utgår ifrån nulägesanalyser av Lunds förutsättningar inom folkhälsa, mänskliga rättigheter och segregation, aktuell forskning och erfarenheter från andra kommuner. Dialoger har också förts med medarbetare och medborgare för att identifiera behov kopplade till social hållbarhet. Programmet är nu ute på remiss där kommunen efterfrågar synpunkter från allmänheten.

- Lunds befolkning är välmående i relation till andra svenska städer. Men det finns områden där vi har utmaningar som vi tillsammans behöver kraftsamla över förvaltningarna för att nå större framgång i arbetet. Ett sådant område är hälsosamma levnadsvanor genom hela livet. Det omfattar bland annat ökad fysisk aktivitet, psykisk hälsa, goda matvanor och arbete mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel, säger Lisa Gunnefur.

Program för social hållbarhet blir det första i Lund. Det systematiska arbetet med program för ekologisk hållbarhet, LundaEko, är etablerat sedan 2006. Därmed tas nu ett helhetsgrepp på frågor som berör hållbar utveckling i kommunen.

För mer information kontakta gärna:

Lisa Gunnefur, samhällsstrateg med inriktning folkhälsa och social hållbarhet Telefon: 046-359 59 61
E-post: lisa.gunnefur@lund.se

Fredrik Ljunghill (M), kommunalråd och 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen Lund, Telefon: 0709-43 28 00
E-post: fredrik.ljunghill@lund.se ,

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annika Henning

Annika Henning

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00
Kalle Jönsson

Kalle Jönsson

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00