Pressmeddelande -
Lund klarar trafiktillväxten med hållbara transportslag
Sedan 2004 har biltrafiken inte ökat i Lunds kommun, trots en stadig tillväxt. Mycket tack vara ett offensivt arbete enligt LundaMaTs, kommunens strategi för hållbart transportsystem sedan 1999, har trafiktillväxten kunnat hanteras främst genom ökningar i kollektivtrafiken. En utveckling som de flesta kommuner i Sverige bara kan drömma om.
Per invånare har biltrafiken uppvisat sjunkande värden fram till 2015. Därefter följde två år av ökning, inte bara i Lund utan även på regionens vägnät. En ökning som skulle kunna tillskrivas en uppgång i konjunkturen. Men 2017 har biltrafiken återigen börjat sjunka, och cykeltrafiken börjat öka.
Figur: Utvecklingen av trafiken per invånare
Cykeltrafiken i Lund är i jämförelse med andra kommuner mycket hög. Sedan 2011 har dock antalet cyklade km minskat något, men börjar nu återhämta sig. Senaste året har den ökat från 170 till 176 tusen cyklade km per dygn. Trenden över lång tid är att den totala cykeltrafiken ökar med cirka 1 % per år. Att cykelresandet inte ökar kan delvis bero på att kollektivtrafiken är attraktiv och tar mycket av resandet utan bil.
Resandet med stadsbuss ökade under 2017 med 2,5 %, regionbuss med 0,7 % och tåg 5 %. Kollektivtrafiken har en stadigt ökande utveckling, och har mer än fördubblats sedan 2000.
Emma Berginger (MP), tekniska nämndens ordförande är nöjd över utvecklingen: För miljöns skull är det mycket positivt att biltrafiken inte ökar på våra kommunala gator. Det är också väldigt positivt att se kollektivtrafikens kraftiga ökning. Min förhoppning är att även cykeltrafiken ska öka de kommande åren med tanke på de satsningar vi nu genomför för cykeltrafiken.
Kontakt
Emma Berginger, (MP), ordförande i tekniska nämnden, 072- 194 05 44, emma.berginger@lund.se
Anna Karlsson, enhetschef Trafik och mobilitet, gatu-och trafikkontoret, tekniska förvaltningen, 046 - 359 52 40, anna.karlsson@lund.se