Gå direkt till innehåll
Lund i EU-samarbete om mänskliga rättigheter

Pressmeddelande -

Lund i EU-samarbete om mänskliga rättigheter

Hur fungerar Lunds strukturer för att arbeta med mänskliga rättigheter? Det ska undersökas i ett EU-projekt under 2023 och 2024. Fem andra europeiska städer deltar i utvärderingen, liksom Raoul Wallenberg-institutet.

Om två veckor ska Raoul Wallenberg-institutet ansöka om medel från EU-kommissionens program ”Citizens, Equality, Rights and Values Programme” för att driva det tvååriga projektet. Som Sveriges första så kallade MR-stad, där MR står för mänskliga rättigheter, har Lund fått frågan om att delta. Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat att tacka ja till inbjudan.

– Lund är inte bara Europas mest kreativa stad utan även en viktig nod för mänskliga rättigheter i en tid då de är satta under global press. För oss är det naturligt att delta i EU-finansierade projekt där vi kan utbyta erfarenheter och kunskaper i det här fallet med städerna Wien, Utrecht, Bologna, Gdansk och Sopot, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Syftet med projektet är att utvärdera de medverkande städernas arbete med mänskliga rättigheter utifrån det nyantagna ramverket ”Human Rights cities in the EU – a Framework for Reinforcing Rights Locally.” I förlängningen ska ramverket användas som analysverktyg för att förbättra implementeringen av mänskliga rättigheter. Som bonus får de deltagande kommunerna möjlighet att utbyta erfarenheter och kunskaper om hur mänskliga rättigheter kan implementeras på kommunal nivå.

Lund kommer att medverka som partner i projektet. I den lokala projektgruppen ingår även sex idéburna organisationer:

  • Lunds ideella föreningars paraplyorganisation med socialt arbete, LIPS
  • EOS Cares
  • UNICEF, Lund
  • Paraplyorganisation för idrottsföreningar i Lund, PIL
  • Studieförbundet Vuxenskolan, Lundabygden
  • ABF MittSkåne

– Att organisationer från idéburen sektor medverkar är centralt eftersom de som representanter för invånarna har värdefull kunskap om hur Lund kan utveckla sitt arbete med mänskliga rättigheter. Det här är en utmärkt möjlighet att utvärdera vår struktur för det här arbetet, säger Ulrika Dagård, samhällsstrateg i Lunds kommun.

Förutom Lund har fem andra europeiska MR-städer och städer som jobbar med mänskliga rättigheter bjudits in att delta i projektet: Wien i Österrike, Utrecht i Nederländerna, Bologna i Italien samt Gdansk och Sopot i Polen.

För mer information, vänligen kontakta:

Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun, e-post: philip.sandberg@lund.se, telefon: 072-194 05 53

Ulrika Dagård, samhällsstrateg i Lunds kommun, e-post: ulrika.dagard@lund.se, telefon: 073-415 09 30

Relaterat material

Så arbetar Lunds kommun med social hållbarhet

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annika Henning

Annika Henning

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00
Kalle Jönsson

Kalle Jönsson

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00