Pressmeddelande -
Kultur, konst och möten när Stadshallen öppnar igen
Den 21 januari slår Stadshallen åter upp sina dörrar, nu i kommunal regi. Efter kommunstyrelsens beslut att inte genomföra ny upphandling av driften fick kultur- och fritidsförvaltningen uppdraget att driva verksamheten från och med januari 2025. Med övertagandet har organisation, öppettider och innehåll setts över för att säkerställa att Stadshallen fortsätter vara en tillgänglig och inspirerande mötesplats för alla Lundabor och besökare.
Kultur- och fritidsförvaltningen har fått i uppdrag att driva verksamheten på Stadshallen och i samband med detta har en ny enhet, Kulturum, skapats. Kulturum kommer att fungera som ett nav för arrangemang i både Stadshallen och delvis på Stenkrossen samt ute i stadsrummet. Enhetschefen Anna Hjerpe har på kort tid byggt upp organisationen som består av fyra publikvärdar, en producent, en programläggare, en tekniker samt verksamhetsledaren för Mini, Midi och Maxi på Stenkrossen. Flytten in i Stadshallen påbörjades i januari med fokus på att välkomna besökare – såväl spontanbesök som till pågående evenemang i huset.
– Stadshallen är en arkitektonisk pärla som erbjuder möjligheter för en stor palett av möten. Vi är lyhörda och varsamma med hur vi utformar miljön och vi vill experimentera med innehållet som kommer att inkludera kulturaktiviteter som på olika sätt involverar föreningsliv, kulturaktörer och näringsliv för att nämna några exempel. I mars ser vi bland annat fram emot att välkomna fem operasolister på scenen under en särskild Wagner-konsert och vi kommer att fortsätta utforska spännande programinslag med olika aktörer, säger Anna Hjerpe.
Nya öppettider och mer konst i Stadshallen från och med 2025
Många besökare kommer att känna igen sig. Precis som tidigare kan både Botulfshörnan och utställningsväggen bokas kostnadsfritt. På plan 2 kommer det fortsatt vara möjligt att boka konferenser och andra evenemang. Men man kommer också märka stora skillnader: Stadshallen kommer från och med nu att hålla öppet även på söndagar vilket inte bara ger fler möjligheter för besökare att ta del av verksamheten utan också bidrar till mer liv och rörelse i stadskärnan under helgen. För att öka tillgängligheten så installeras nu hörslinga i de stora salarna.
– Målet är att Stadshallen ska befinna sig mitt i samtiden och vara hela regionens naturliga samlingsplats för den kultur- och samhällsengagerade medborgaren. Med den nya driftorganisationen sänker vi trösklarna för fler att vara med och levandegöra Stadshallen. På så sätt blir Stadshallen ett ännu viktigare nav i arbetet med att stärka stadskärnans attraktivitet, säger Sebastian Jaktling (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.
Många Lundabor har efterfrågat den konst som tidigare fanns i Stadshallen och nu kommer några av dessa verk att återföras till huset och återigen bli en del av atmosfären. Dessutom planeras det för att låta verk från Lunds konsthalls samling rotera i Stadshallen, baserat på Lundabornas önskemål. Inom kort kommer också Miriam Bäckströms gobeläng på nedre plan att återställas till sitt ursprungliga format.
Innan årsskiftet aviserades det att Bakfickan kommer att stängas, vilket öppnar upp för nya möjligheter i nedre plan i anslutning till Botulfshörnan. Vad det blir är inte färdigt ännu, inbjudan till en dialog med externa aktörer, för att gemensamt undersöka lämplig verksamhet, kommer inom kort.
För mer information, vänligen kontakta:
Sebastian Jaktling (S), ordförande, kultur- och fritidsnämnden, telefon: 073-448 58 82, e-post: sebastian.jaktling@lund.se
Anna Hjerpe, enhetschef Kulturum, telefon: 070-143 70 09, e-post: anna.hjerpe@lund.se