Pressmeddelande -
Grönt och blött på Fäladsskolan
Hur kan skol- och förskolegårdar ta hand om vattnet när det regnar riktigt, riktigt mycket? Och göra det på ett sätt så att utemiljön blir ännu bättre för barn och personal? En utbildningsdag för skol- och förskolepersonal ska ge nya insikter och tankar om hur skol- och förskolegården kan utformas.
Den 1 oktober samlas en grupp lärare, förskolepedagoger, VA-experter och markarbetare på Fäladsskolans skolgård i Lund. Dagen ska ge ökad kunskap om hur skol- och förskolegårdar kan ta hand om vattnet, och hur det samtidigt kan höja kvaliteten på utomhusmiljön.
Programmet består av kunskapsutbyte, inspirationsföreläsningar och ett faktiskt grävarbete då en regnbädd ska anläggas på Fäladsskolans skolgård.
– Det kommer att handla om regn, och inte bara ett stilla regn. Nej, det ska handla om att förbereda sig för skyfall, säger Anders Wånge Kjellsson, chef på Naturskolan i Lund.
– Roligt att se initiativ för att göra våra utemiljöer på förskolor och skolor till en del av det pedagogiska arbetet och samtidigt ge förutsättningar att hantera regnvatten. Det är angeläget att våra barn och elever tidigt får kunskaper och förståelse hur miljö och klimat hänger ihop och att värna om en så viktig resurs som vatten, säger Mia Honeth (L), ordförande i Barn- och skolnämnden i Lunds kommun.
Tanken med dagen är att kombinationen av teori och praktik ska inspirera deltagarna att genomföra något liknande på sina egna förskolor och skolor. Det kan ge barn och elever möjlighet att på ett lekfullt sätt lära sig mer om kraftiga regn, översvämningar och infiltration. Det blir naturligt att prata om vattnets kretslopp och varför vi ska ta hand om vårt värdefulla vatten, samtidigt som det höjer kvaliteten på utomhusmiljön.
– Vattnet är en väldigt viktig del i den hållbara staden. Att göra fysiska förändringar på skolgårdar är ett jättebra sätt att lära och involvera barnen, säger Emilia Dall’Osso, miljöpedagog på VA SYD.
Initiativet till utbildningsdagen kommer från Naturskolan i Lunds kommun och görs i samarbete med VA SYD. Enligt Lunds kommuns policy för skol- och förskolegårdar, ska skolgårdar utgöra en pedagogisk resurs och erbjuda naturupplevelser, visa på ekologiska samband samt ha utrymme för kreativa projekt. Satsningen ”Gröna skolgårdar” är långsiktig och olika aktiviteter kopplade till den är årligen återkommande.
Mer om programmet
Årets deltagare får besök av en projektledare på Göteborgs stad som planerar för Världens bästa skola när det regnar. VA SYD berättar om satsningen Tillsammans gör vi plats för vattnet samt om olika åtgärder man kan göra för att ta hand om regnvattnet. Kretseum, navet i VA SYDs pedagogiska verksamhet, håller i workshopen Rörigt värre under dagen. Det praktiska arbetet i utbildningen leds av Lunds kommuns Markentreprenad.
Tid: Torsdag 1 oktober, kl. 8:30-16:30
Plats: Fäladsskolan, Lund
Om medierepresentanter önskar att besöka utbildningsdagen, kontakta Anders Wånge Kjellsson.
Kontaktinformation:
Anders Wånge Kjellsson, Naturskolechef i Lunds kommun
046-359 70 60, anders.kjellsson@lund.se
Mia Honeth (L), ordförande i barn- och skolnämnden
070-661 32 86, mia.honeth@lund.se
Emilia Dall’Osso, Miljöpedagog VA SYD
040-635 03 54, Emilia.Dallosso@vasyd.se