Pressmeddelande -
Framgångsrikt klimatarbete i Lund går in i nästa fas
I dag kom beskedet – projektet Klimatneutrala Lund 2030 kan gå in i nästa fas! Det efterlängtade beslutet innebär att arbetet kan ta vid direkt, med start idag 1 oktober. Genom samverkan och innovationstänk ger projektet svar på frågor kring hur Lund ska nå sitt mål att bli klimatneutralt till år 2030.
Projektet är en del av det nationella innovationsprogrammet Viable Cities och Lund är nu en av 23 städer som tillsammans med fyra myndigheter kraftsamlar för en klimatneutral framtid. Projektledare Thea Ohlander Arfwidsson har i dagarna lagt fram resultaten från projektets första två år och gläds åt beslutet om en fortsättning:
- Nu får vi i Lund än mer kraft till att uppnå vårt mål om att bli klimatneutrala till 2030. Under projektets första del arbetade vi upp en bra plattform och påbörjade många åtgärder som vi nu aktivt kan arbeta vidare med. Projektets fortsättning möjliggör också för kommunen att ta ledarskap i viktiga frågor där det för tillfället saknas, säger Thea Ohlander Arfwidsson.
Under hösten kommer Lund även få tillfälle att byta erfarenheter med de andra deltagande städerna - och i december, på European Viable Cities Day, ska Lund signera ett uppdaterat klimatkontrakt. Allt för att så snabbt som möjligt komma längre i arbetet mot ett klimatneutralt Lund 2030.
- Vi ärver inte jorden av våra föräldrar, vi lånar den av våra barn. Eftersom klimatförändringarna inte stannar vid kommun- och nationsgränser är det viktigt att kommunernas klimatarbete sker i samverkan med andra städer, både i Sverige och utomlands. Där är projektet Klimatneutrala Lund 2030 viktigt för att identifiera vilka åtgärder som behövs både i närtid och under åren fram till 2030, säger Philip Sandberg (L), ordförande i Lunds kommunstyrelse.
Projektets första fas och resultat
Projektet har under 2019–2021 identifierat utmaningar som Lund står inför på vägen till klimatneutralitet – och tagit fram förslag på lösningar. Tre områden har stått i fokus: energi, mobilitet och cirkulär ekonomi. Arbetet har genomsyrats av samverkan och innovationstänk och resultaten är av såväl praktisk som strategisk karaktär. Några exempel på förslag till konkreta åtgärder är upprustning av befintliga vindkraftverk och ett samåkningsprojekt i Lunds byar.
Projektet framöver
Klimatneutrala Lund 2030 kommer nu att bygga vidare på de arbetssätt, nätverk och resultat som byggts upp under projektets första fas. Projektet kommer bland annat ta fram en klimatinvesteringsplan samt testa och implementera lösningar för en hållbar mobilitet, cirkulär ekonomi och energi, i staden och i byarna.
Om Viable Cities
Viable Cities är ett strategiskt innovationsprogram inriktat på klimatneutrala och hållbara städer. Deltagande städer berör sammanlagt 40 % av Sveriges befolkning och programmet har över 100 medlemsorganisationer från näringsliv, akademi, civilsamhälle och offentlig verksamhet. Viable Cities är ett av 17 strategiska innovationsprogram som får stöd i en gemensam satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Viable Cities, som samordnas av KTH, pågår till och med 2030.
Kontaktinformation:
Thea Ohlander Arfwidsson, projektledare, Lunds kommun
e-post thea.ohlanderarfwidsson@lund.se, telefon: 046-3594307
Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun
e-post philip.sandberg@lund.se, telefon: 0721-940 553.