Pressmeddelande -
Framgång och motgång för LundaMaTs
Efter tolv år med LundaMats (Lunds strategi för ett hållbart transportsystem) visar statistiken att ett systematiskt arbete för att minska transporternas negativa miljöeffekter ger utdelning. Mätt efter körsträcka med bil/inv/år ligger till exempel Lund på femte plats efter fyra Stockholmskommuner och hela 43% av alla resor inom staden görs med cykel, en siffra som står ut i jämförelse med andra städer. Lunds kommun publicerar i dagarna resultat och verksamhetsberättelse från LundaMats för år 2010. Rapporten för 2010 visar på både framgångar och motgångar.
Framgångar: säkerhet och stadsplanering
När det gäller trafiksäkerhet i Lund har målsättningarna anpassats till nollvisionens. Målet fram till 2013 var att halvera antalet döda och svårt skadade i förhållande till 2004. Denna nivå är i och med år 2010 redan uppnådd – med råge.
Under 2010 har en ny översiktsplan antagits. I denna har tankarna från LundaMaTs blivit tongivande. När staden ska växa gäller bilsnål samhällsplanering och staden ska storsatsa på infrastruktur för kollektivtrafik. För det expanderande Brunnshög har målet om 1/3 kollektivtrafik, 1/3 gång och cykel samt maximalt 1/3 biltrafik tagits. LundaMaTs-målen kommer vara en del av de mål som den nya översiktsplanen ska mätas mot, vilket talar för att strategin har blivit väl beaktad i den långsiktiga planen för staden.
Motgång: cyklingen ökar inte
I Lund satsas det på cyklisterna, bland annat byggs cykelvägnätet ständigt på för att göra det möjligt att cykla på de flesta sträckor. Emellertid visar LundaMaTs-rapporten för 2010 att cyklingen totalt sett har ökat men i relativa tal – per invånare – minskar den.
Håkan Lockby, gatuchef, kommenterar:
"LundaMaTs är en långsiktig strategi och resultaten kan variera från år till år. Det viktiga för oss är att i uppföljningen i tid upptäcka områden där vi har målavvikelser och som vi behöver jobba mer med. Cyklandet hade vi önskat skulle öka mer. Lund har länge varit den kommun där det cyklas allra mest i Sverige men trenden de senaste åren är att cykeltrafiken inte ökar i den takt som är önskvärd för att de övergripande målen skall klaras. Nya satsningar behövs för att vi skall uppfylla målen. I översiktsplanen har trafikfrågorna präglats starkt av LundaMaTs vilket kommer att vara en förutsättning för att lyckas då samhällsplaneringen är grunden i kommunens arbete med trafikfrågor.
Särskilt glädjande 2010 var att antalet skadade i trafiken fortsätter att minska. Att en person omkom och och 22 skadades svårt är tragiskt men det innebar en minskning och utgör faktiskt det lägsta antalet sedan olycksuppföljningen startade på allvar i början av 90-talet. På det kommunala gatunätet skadades 11 personer svårt vilket var väsentligt färre än genomsnittet de senaste åren."
Kontakt: Håkan Lockby, chef Gatu- och trafikkontoret 046-35 52 38