Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Föräldrakväll om ungdomar och alkohol/droger i Lund


Frågor och svar, föräldrakvällen 28 maj 2013, Stadshallen. Stortorget i Lund kl 18.00 

Inför föräldrakvällen får närpolisen Henrik Andersson och ANDT-samordnaren i Lunds kommun Stéfanie Feldmann Olofsson fem frågor att besvara.

1.  Vad innebär det att föräldrarna är det viktigaste en tonåring har?

Våra tonåringar förväntar sig att de vuxna bryr sig. Att någon säger stopp innan det går för långt. Vi kan informera hur mycket som helt om risker och konsekvenser men det har ingen effekt om inte föräldrarna säger samma sak. Man måste ha förhållningsregler.

2.  Vad ska föräldrarna göra då?

Det är inte alltid enkelt att nå fram till ungdomar. De är i en fas där frigörandet är en viktig process och något som en förälder får vara varsam med. Att både visa tillit och sätta gränser – hur lätt är det egentligen!? Vi skulle önska att alla föräldrar vågar ta dialogen med sin tonåring: – vart ska du ikväll? – vem ska du vara med? – hur kan du kontakta mig om något händer? – hur tar du dig hem? – vad gör du om något bjuder dig på alkohol? – vad gör du om någon erbjuder dig att prova på en drog?

Vi vet att en framgångsfaktor är att prata med sitt barn. En annan att inte langa, för att senarelägga deras debut. En tredje att vara på plats eller nåbar om något skulle hända.

3.  Varför är det viktigt att föräldrarna har koll?

I samband med att ungdomarna dricker alkohol vet vi att det sker många ”debuter” som inte alltid blir en trevlig upplevelse. Ord och saker flyger i för hög hastighet. Det handlar om allt från att man blir för full, börjar bråka, saboterar saker eller relationer, har sex som man sedan ångrar. Du kanske inte ens minns vad som hände. Och alkoholen kan ibland göra dig till offer, ibland förövare och i de fallen känner många djup ånger över att man utsatte sig för en sådan situation.

Föräldrarna kan bli en viktig livlina. Samtalen där hemma kan bli ett stöd i att våga sätta gränser, säga nej, gå därifrån och så vidare.

4.  Vad kan kommunen och polisen göra för att stötta föräldrarna?

Vi har flera olika föräldrautbildningar, en nyöppnad föräldratelefon, socionomer på skolorna … Bara ring!! Och det går bra att vara helt anonym också.

Polisen kommer att kontakta föräldrarna om de påträffar en tonåring som är berusad. Det kan bli början till en mycket bra dialog mellan myndigheten och familjen och mellan föräldrarna och den unge. Ta det tillfället!!

5.  Om ni fick önska något – vad skulle det vara?

Att alla Lundaföräldrar bar en stjärna på sitt bröst – för att komma ihåg att de är det bästa deras tonåringar har och att föräldrarna någon gång höjde sin röst till oss och talade om vad de vill att vi inom polisen och kommunen ska göra för att ännu bättre stötta dem i deras superviktiga uppdrag som föräldrar!

Vill du veta mer? Eller ställa en egen fråga?

Kom till stadshallen ikväll kl 18.00

Ämnen

Kategorier

Regioner



Kontakter

Annika Henning

Annika Henning

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00
Kalle Jönsson

Kalle Jönsson

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00