Pressmeddelande -
Extra stöttning för Lunds gymnasielever i vår
Vilka insatser krävs för elever som riskerar att inte nå sina mål? Det har Lunds kommuns gymnasieskolor nu kartlagt. Utbildningsnämnden fattade under onsdagen beslut om en rad åtgärder för att minska konsekvenserna av distansundervisningen under pandemin.
Konsekvenserna av distansundervisningen under pandemin har i stor utsträckning påverkat barn och ungdomar, både vad gäller studieresultat och hälsa. Eleverna har fått ta ett mycket större ansvar för sina egna studier än vanligt. De kommunala gymnasieskolorna i Lund har redan genomfört en rad insatser, till exempel lovskolor, stödinsatser och extra personal för att stötta eleverna så mycket som möjligt.
- I mars för ett år sedan övergick våra skolor till distansundervisning. Därefter har vi bedrivit distans och delvis distans i omgångar. Vi har i hela pandemin haft som mål att både värna utbildningsuppdraget och minska smittspridningen. Nu sätter vi in ännu fler åtgärder för att klara utbildningsuppdraget och elevernas studier, säger Rasmus Törnblom, ordförande i utbildningsnämnden.
Nyligen genomfördes en kartläggning på de kommunala gymnasieskolorna. Den visar att många elever riskerar att inte uppnå målen. Uppskattat antal elever i årskurs 3 som riskerar att inte ta examen i tid är 10 % (220 elever). Därför planerar utbildningsförvaltningen bland annat för följande åtgärder:
- Möjlighet att förlänga kurser inpå nästa läsår.
- Erbjudande om extra stödundervisning för att hjälpa de elever som behöver.
- Översyn kring behov av extra lokaler för att kunna ta in fler elever i närundervisning och genomföra gemensamma prov.
- Ta in extra personal som lärare, studiecoacher och speciallärare.
- Kontakta Universitets- och högskolerådet med en förfrågan om det finns möjlighet att senarelägga betygsinskicket för elever som ska söka till vidare utbildning.
- Jag är mycket stolt över alla elever utifrån rådande läge, de har fått göra stora uppoffringar under pandemin. Det är viktigt att de får möjlighet att ta igen moment de missat och få stöd när de behöver. Vi har bättre förutsättningar nu när två tredjedelar av eleverna kan vara på plats i skolan, säger Stefan Norrestam, utbildningsdirektör.
Talespersonerna kommer att finnas tillgängliga för intervju på telefon i anslutning till att sammanträdet avslutas ikväll, samt under förmiddagen torsdagen den 25 mars.
För mer information, vänligen kontakta:
Rasmus Törnblom (M), ordförande i utbildningsnämnden,
e-post: rasmus.tornblom@lund.se
tel. 0737 – 500 178
Stefan Norrestam, utbildningsdirektör i Lunds kommun
e-post: stefan.norrestam@lund.se
tel. 046 – 359 70 43