Pressmeddelande -
Bra att veta inför årets siste aprilfirande i Stadsparken
Under siste april samlas tusentals människor i Stadsparken i Lund för att välkomna våren. För den som besöker parken eller befinner sig i Lund under dagen har vi här samlat några saker som kan vara bra att känna till.
Det spontana firandet i Stadsparken den 30 april saknar arrangör och har under åren kommit att bli en folkfest med mellan 25-35 000 besökare. För att säkerställa att firandet blir så bra och tryggt som möjligt samarbetar Lunds kommun med polisen och andra samhällsaktörer. Det handlar framför allt om att skydda besökare, parken och angränsande ytor. Under dagen kommer polis, socialtjänst och fältgrupp finnas på plats i parken.
De flesta som besöker parken kommer tidigt på morgonen för att säkra en bra plats. Under dagen spelar Radio AF musik på Vita Scenen och framåt eftermiddagen städas parken inför det traditionella firandet som börjar klockan 19.00. Bålet tänds klocka 19.45.
Firandet i Stadsparken kan komma att påverka intilliggande gator och fastigheter. Därför kan det vara bra att fastighetsägare är uppmärksamma och i den mån det går begränsar tillgängligheten till sina garageplatser och trädgårdar. Gator och trottoarer kommer att städas så snart de är framkomliga och på vissa gator införs tillfälliga hastighetsbegränsningar och parkeringsregler. Även trafiken kan påverkas när så många människor rör sig i och runt parken. Det kan till exempel handla om begränsad framkomlighet och förseningar.
Vissa delar av Stadsparken kommer vara stängda hela dagen. Det gäller till exempel utegymmet, skateparken, lekplatsen och beachplanerna. Även fågeldammen och andra ömtåliga ytor spärras av för att minska risken att dessa tar skada.
5 saker att ha koll på för parkbesökare
- Glasflaskor, tält, stor grill eller möbler får inte tas med till parken. Däremot går det bra att ta med brassestolar.
- Cyklar och elsparkcyklar ska parkeras utanför parken.
- Polisen beslagtar alkohol för personer under 20 år och kontaktar vårdnadshavare om ungdomar under 18 år påträffas med alkohol.
- Dricksvatten finns vid de fasta informationspunkterna.
- Den som behöver hjälp kan vända sig till någon av de bemannade informationspunkterna.
Läs mer på lund.se/valborg
För mer information, kontakta gärna
Susanna Söderberg Schaedel, enhetschef tekniska förvaltningen, e-post:
susanna.soderbergschaedel@lund.se, telefon: 070-169 36 56